Aktivno državljanstvo

Imamo prve zmagovalce Social Impact Award Slovenia!

15. 10. 2021 avtor: Uredništvo

13. oktobra je v Kopru potekala zaključna slovesnost prve izvedbe Social Impact Award Slovenija, ki so jo letos kot glavni partnerji podprli Mestna občina KoperUniverza na Primorskem, trgovec Spar SlovenijaLuka Koper in banka Sparkasse. Seznam ostalih partnerjev je dostopen tukaj. Projekt v Sloveniji vodi Slovenska agencija za mlade (SLOAM). Dogodek je bil tudi del programa Evropskega tedna socialne ekonomije (ActSE 2021), v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

V prvem letu izvedbe je program dosegel 4.523 mladih po Sloveniji, 6 tednov inkubacije socialno-podjetniških idej, preko 20.000 ogledov posnetkov finalistov in preko 1.000 oddanih glasovnic v glasovanju skupnosti (ang. Community Voting). V fazo inkubacije  se je julija tako med 15 shortlistanimi projekti uvrstilo 7 najboljših projektov, ki so jih tekmovalci v juliju, avgustu in septembru 2021 intenzivno razvijali pod mentorstvom priznanih strokovnjakov na področju socialnega podjetništva. Do skupnostnega glasovanja se je prebilo 5 ekip finalistov, včeraj pa so bile podeljene nagrade idejam, ki so prejele 1.500 EUR začetnega kapitala. Na zaključni slovesnosti so goste in finaliste nagovorili Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, Prof. Dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, Jan Peloza, direktor Slovenske agencije za mlade, mag. Nena Dokuzov, predstavnica predsedstva Slovenije Svetu Evropske unije. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ana Janošev, predstavnica Social Impact Award International, Mojca Randl, ustanoviteljica in predsednica skupščine Formitas in idejna vodja programa Štartaj Slovenija in Nika Stegovec, vodja programa Social Impact Award.

Nagrado skupnosti za zmago v kategoriji glasovanja skupnosti (ang. Community voting) je prejela podjetniška ideja, ki je dobila največ glasov v okviru vseslovenskega odprtega glasovanja. Nagrado je podelila častna gostja Janja Štular, vodja marketinga pri podjetju Spar Slovenija, prejela pa jo je ekipa Psybit, ki jo sestavljata Eva Esih in Urh KovačičPsybit je spletno programsko orodje, ki z avtomatiziranimi komponentami psihološkega testiranja podjetjem pomaga izbrati optimalnega kandidata, kasneje pa spremlja ter opozarja na njegovo stanje motivacije, zadovoljstva in predanosti podjetju.

Člana ekipe Psybit sta po prejetju nagrade povedala: »Občutki po koncu tako intenzivnega tekmovalnega programa so zares lepi. Prav vse finalne ideje so naslavljale pomembne družbene probleme in jih poskušale reševati na inovativen način. Prav zato sva še posebej počaščena, da so ljudje v najini ideji prepoznali tak potencial. Verjetno je nezadovoljstvo na delovnem mestu zares nekaj, s čimer se je marsikdo v občinstvu lahko poistovetil. Ekipa PsyBit bo poskušala organizacijam ponujati dostopna orodja, ki bodo dvigovala kvaliteto delovnih mest in tako ustvarjala boljšo družbo za vse. Na tem mestu bi se rada zahvalila prav vsem; sodelujočim pri izvedbi zares kvalitetnega tekmovanja Social impact award, izkušenim mentorjem, ki so usmerjali razvoj najinega poslovnega modela v smer socialnega podjetja, ter izredno konstruktivni žiriji. Priznati pa morava, da kot zmagovalca prve izvedbe tekmovanja pri nas, čutiva nek pritisk in odgovornost, da s svojim delom postaneva dober socialno podjetniški zgled vsem bodočim tekmovalcem.«

Devetčlanska strokovna žirija je poslušala pitche vseh petih finalistov, jim na podlagi tega dodelila ocene in tako izbrala najboljši projekt glede doseženo število točk. V žiriji so sedeli izkušeni posamezniki – David Kovačič, direktor Spar Slovenija, Mojca Kleva Kekuš – bivša evropska poslanka ter predstavnica Univerze na Primorskem, Tadej Slapnik – direktor podjetja HashNET ter so-avtor slovenskega zakona o socialnem podjetništvu, Jan Peloza – direktor Slovenske agencije za mlade, Mojca Randl – ustanoviteljica in predsednica skupščine Formitas, Žiga Vavpotič – bivši direktor Outfit7 in uspešen socialni podjetnik, Aleš Muhič – direktor trženja medijske hiše ProPlus, Nika Stegovec – generalna sekretarka Slovenske agencije za mlade ter vodja programa Social Impact Award v Sloveniji in David Razboršek – direktor Zavoda Vozim ter uveljavljen socialni podjetnik.

Nagrado strokovne žirije za zmago v kategoriji glasovanja strokovne žirije (ang. Jury voting) je prejela ekipa Jaz Intimi, ki jo sestavljajo Julia Hlede, Tjaša Kos in Katja Brečko. Jaz Intimi je  preventiven, celosten in inkluziven program spolne vzgoje za osnovnošolce, s katerim želijo doseči, da mlada oseba razume spremembe svojega telesa, da zna poiskati primerno zaščito in se počuti samozavestno v svojem telesu.

Članice ekipe Jaz Intimi so po prejetju nagrade povedale: »Na tekmovanje smo se prijavile spontano, brez pričakovanj in se razveselile že uvrstitve med finaliste. Ob pomoči ekipe SIA smo v procesu Incubation Phase-a dodatno razvijale idejo in jo pripeljale tako daleč, da je bila s strani strokovne žirije prepoznana kot najboljša. Ta nagrada pomeni priznanje za ves trud, ki smo ga v idejo vložile v zadnjem letu. Poleg tega nam daje tudi dodaten zagon za uresničevanje ideje in sanje o tem, da bo to vseživljenjski projekt. Iskrena zahvala gre celotni ekipi SIA, predvsem pa mentorju Janu Pelozi.«

Vodja projekta Social Impact Award v Sloveniji, Nika Stegovec, je ob tej priložnosti povedala: »Pred enim letom smo začeli pot Social Impact Awarda v Sloveniji, s katerim razvijamo kulturo socialnega podjetništva in spodbujamo inovacije, ki rešujejo lokalne, regionalne in globalne izzive. Verjamemo v potencial mladih, da v družbi naredijo spremembe, verjamemo v podjetniški proces kot idealno sredstvo za mlade, da razvijejo svoj potencial. Predvsem pa verjamemo v svet, kjer mladi predstavljamo in udejanjamo rešitve in s tem delamo trajne spremembe. Z današnjo zaključno slovesnostjo smo dobili prvo generacijo ustvarjalcev sprememb in tako uradno zaključili prvo izvedbo slovenskega Social Impact Awarda, ker pa je v Sloveniji več kot 300 tisoč mladih, v katerih vidimo ogromen potencial za spremembe, sem prepričana, da se bomo na slovenskih Award Ceremony-ih srečevali še dolgo.«