Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 14 May 2020

Intervju: Andrej Cvernjak, vodja Udarnik MC Velenje

Ena prvih organizacij, ki so se odzvale na potrebe prebivalstva ob nastopu epidemije Covid-19, je bila (in še vedno je) ekipa prostovoljcev Udarnik MV Velenje. S svojimi akcijami, ki nosijo ime "Naše ulice so prazne, naša srca ne" pomagajo mnogim sovaščanom, predvsem starejšim, ki predstavljajo najranljivejšo skupino. Za svojo nesebičnost so pred kratkim prejeli priznanje Jabolko navdiha, ki ga podeljuje predsednik RS, Borut Pahor. Pogovarjali smo se z vodjo "Udarnikov", Andrejem Cvernjakom. Vabljeni k branju.

Za začetek vas prosim, da nam poveste, kdaj in zakaj je skupina prvotno pričela delovati, kaj je vaše poslanstvo, kako ste organizirani, kakšne akcije ste največkrat izvajali do nastopa epidemije, kje je bila pomoč najbolj potrebna?

Odraščal sem v revnem okolju, blokovskem delavskem naselju, zato mi pomen besede "pomankanje" ni tuj. Kljub vsemu pa je bila vseskozi prisotna medsebojna solidarnost, to vrednoto sem obdržal tudi med odraščanjem. V letih, ki so sledila -  ravno v času recesije - sem dobil zaposlitev preko javnih del v Mladinskem Centru Velenje, ki je bil že prej aktiven na področju prostovoljskega dela, vendar v drugačni obliki. V naši okolici je bilo opaziti vse večjo potrebo po drugačni vrsti pomoči, zato sem nekako nadgradil idejo o skupini, katere namen bi bil nudenje konkretne pomoči ljudem, ki jo potrebujejo. V tem času sem tudi diplomiral na temo "Spodbujanje prostovoljskega dela v lokalnem okolju." Direktor MC Velenje, Marko Pritržnik, je bil zelo naklonjen tej ideji in počasi smo jo začeli realizirati. Začetki so v letu 2015, takrat je nastal Udarnik MC Velenje, skupina prostovoljcev, ki družinam in posameznikom v Velenju ali okolici brezplačno ponuja kakršnokoli pomoč na domu, okoli hiše, v gozdu, na primer: razne selitve, čiščenje, adaptacije stanovanj, hišna opravila, košnja trave, čiščenje gozdov, elektro-inštalacije urejanje okolice, kidanje snega, pomoč pri naravnih nesrečah, družabništva starejšim, inštrukcije otrok, obdarovanja in animacije otrok in podobno. Pomoč ponujamo tistim, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih omejitev dela ne zmorejo opraviti sami, nimajo pa finančnih sredstev za plačilo tovrstnih storitev. Na pomoč pa priskočimo tudi raznim organizacijam, zavodom in društvom, ki delujejo v korist lokalne skupnosti.

Svoje aktivnosti smo v letu 2016 razširili tudi na akcije, v katerih obiskujemo in animiramo različne skupine socialno ali družbeno izključenih skupin, recimo brezdomne osebe, begunce, starostnike, varovanke Varne hiše, Rome, otroke v bolnišnicah in varovance prevzgojnih zavodov. Usmerili pa smo se tudi v socialno-družbeno vključevanje mladih z manj priložnostmi v skupne projekte - sodelujemo s Prevzgojnim domom Radeče - in v "socialno-družabniško" delo na terenu. Na lokalni ter državni ravni smo izpeljali že več kot 400 prostovoljskih in humanitarnih akcij, od tega kar nekaj bolj odmevnih.

In sedaj, v času epidemije, katere so poglavitne akcije v tem času in koliko vas je v ekipi, kaj vas motivira?

Zaradi izrednih razmer in priporočenih omejitev gibanja, naša ekipa na območju Mestne občine Velenje v tem obdobju brezplačno izvaja več akcij, pod sloganom "Naše ulice so prazne, naša srca ne". Predvsem gre za nakupe in dostavo osnovnih živil ter zdravil za vse starostnike ter gibalno ovirane osebe, ki nimajo možnosti, da bi svojci ali znanci namesto njih opravili nakupe osnovnih stvari. Z akcijo "Kr povej" nudimo brezplačni družabniški telefon, kjer ekipa prostovoljk in prostovoljcev s pogovorom krajša čas starostnikom, ki zaradi priporočene osame nimajo socialnih stikov. Na dom dostavljamo tudi brezplačne tople obroke, ki jih zagotavlja Mestna občina Velenje. Za starejše, invalide, socialne upravičence in tiste, ki si v teh kriznih časih ne morejo skuhati ali privoščiti toplega obroka, je občina uredila brezplačno dostavo toplega obroka na dom. Na pomoč priskočimo tudi raznim organizacijam, ustanovam, društvom, posameznikom pri izvajanju podpore na humanitarnem področju.

V sklopu izvajanja projekta smo "ušpičili" še nekaj drugih srčnih akcij, s katerimi smo marsikomu podarili nasmeh na obraz: izvajamo online delavnice za otroke, opravili smo prevoz družine z novorojenčkom iz UKC Ljubljana, izvedli smo animacijski nastop za osebe v karanteni, v Hotelu Paka, naredili motivacijski nastop za policiste PP Velenje in razdelili 500 doniranih mask ranljivim skupinam. Trenutno naša skupina šteje 68 članov, v projektu ulice pa sodeluje nekje 40 prostovoljcev.

Omenili ste že, da sodelujete z velenjsko občino. Na kakšen način?

Mestna občina Velenje je izjemno odprta za sodelovanje na humanitarnem področju ter na področju izvajanja pomoči ranljivim skupinam. Velikodušno nam je zagotovila vozila in opremo, s katerimi prevoze nujnih nakupov ter toplih obrokov lahko opravljamo. Za starejše, invalide, socialne upravičence in tiste, ki si v teh kriznih časih ne morejo skuhati ali privoščiti toplega obroka, pa so uredili brezplačne tople obroke in dostavo na dom. Tudi sicer z MOV tesno sodelujemo, na primer pri projektu Kamerat nudimo prevoze za starejše in gibalno ovirane osebe. Gre za solidarnostni projekt MOV v naši izvedbi.

Kako ste poskrbeli za lastno in varnost vaših uporabnikov?

Pri vseh projektih naša ekipa deluje profesionalno, saj podobne akcije izvajamo že vrsto let. V sodelovanju z Mestno občino Velenje, Civilno zaščito in zdravstveno stroko, smo poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri naših stikih z uporabniki. Uporabljamo zaščitna sredstev, predaja denarja in računov je pod vrati, tudi nakup in kosila pustimo pred vrati - sodelujemo torej brez telesnih stikov.

Imate morda podatke, koliko ljudem ste pomagali do sedaj?

V času izvajanja projekta, smo do sedaj opravili okoli 2.500 dostav toplih obrokov, nakupov in humanitarnih paketov ljudem iz ranljivih skupin. Opravili smo okoli 30 različnih "družabništev" na daljavo s starostniki brez svojcev, osebam iz ranljivih skupin razdelili 500 doniranih mask, ter "ušpičili" še nekaj drugih srčnih akcij, s katerimi smo marsikomu podarili nasmeh na obraz.

Kako pa se vam zahvalijo za pomoč? Vas je kakšna pohvala še posebej ganila?

Vsakodnevno ljudje kličejo, se zahvalijo za naše "storitve", našo pripravljenost in prijaznost. Tudi na terenu se prostovoljcem večkrat omehčajo kolena, ko se jim predvsem starejši iskreno zahvalijo za pomoč. Dobivamo pa tudi veliko "zahvalnih" sporočilc in simboličnih daril (rože, kavo,…) 

Vam je katera akcija ostala še posebej v spominu?

Najbolj izstopa hvaležnost družine, ki smo ji 16. aprila priskočili na pomoč. Na nas se je obrnil zaskrbljeni oče mesec dni starega fantka nedonošenčka, ki so ga skupaj z mamico, dan prej z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Ljubljana. Ker sta čez noč morala ostati na opazovanju, sta bila iz klinike odpuščena naslednji dan. Zaradi birokratskih zapletov pa sta ostala brez možnosti prevoza nazaj domov. Po hitri odobritvi MOV in v dogovoru s Civilno zaščito Velenje, se je naš prostovoljec odpravil v UKC Ljubljana in družinico varno pripeljal nazaj v Velenje. Fantek je zdrav in nasmejan, starša pa sta bila izjemno zelo hvaležna za hiter odziv in opravljen prevoz. Veseli smo, da smo družinici lahko pomagali.

Kaj pa je bilo ali še vedno je najtežje pri vaših aktivnostih?

Najtežje je za nas takrat, ko pride do situacije, ko se kdo na nas obrne s prošnjo za pomoč, pa je zaradi ukrepov ne smemo ali ne moremo ponuditi. Bilo je veliko klicev upokojencev tudi za družabništva v fizični obliki, saj so starostniki čutili osamljenost, zaradi preventivnih ukrepov pa le-tega nismo mogli izvajati drugače kot po telefonu.

Kaj opažate, da ljudi najbolj skrbi, kje so trenutno najbolj ranljivi?

Ljudje so v skrbeh, ker živimo v nekakšni čudni negotovosti, vendar marsikoga potolaži naše sporočilo in dejstvo, da je v Sloveniji veliko srce in da smo ljudje, ki jim bomo pomagali, ne glede na okoliščine.

Pred kratkim ste prejeli Jabolko navdiha. Kaj takšno priznanje pomeni ekipi prostovoljcev, kot je vaša? Ste dobili občutek, da predsednik Borut Pahor pozna delovanje mladinskih organizacij in organizacij za mlade?

Res, s svojim obiskom nas je počastil predsednik RS Borut Pahor. Predsednik se je seveda na priporočeni varnostni razdalji celotni ekipi zahvalil za vso delo, ki ga v teh časih opravljamo in še posebej izpostavil našo srčnost ter solidarnost. Ekipo sta pozdravila in ji izrazila javno zahvalo tudi podžupan Peter Dermol in direktor Mladinskega centra Velenje, Marko Pritržnik. Še posebej ponosni pa smo na priznanje Jabolko navdiha, ki smo jo ob tej priložnosti prejeli od predsednika RS. To pomeni, da so naša dejanja opažena in da se naše sporočilo sliši ter prepozna daleč naokrog. Po mojem mnenju je predsednik RS zelo vpet in seznanjen z delovanjem mladinskih organizacij. Je zelo dejaven na tem področju in podpira tovrstne organizacije.

Česa se najbolj veselite, ko bo obdobja ukrepov za zajezitev epidemije konec?

Iskreno…kosila v Kitajski restavraciji!

Njihove akcije lahko spremljate na FB profilu Udarnik MC Velenje.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Andrej Cvernjak, osebni arhiv

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

67235

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino