Vključenost

Izobraževanje mladih Romov o aktivnem državljanstvu

28. 5. 2021 avtor: Združenje EPEKA

“Prihodnost je v naših rokah” je slogan Evropskega tedna mladih, ki poteka med 24. in 30. majem 2021.  V Združenju EPEKA si prizadevajo, da bi tudi mladi Romi imeli večje zavedanje svoje vloge pri sokreiranju družbe. V skladu s tem so organizirali delavnico, na kateri so jih želeli opolnomočiti za aktivno državljanstvo ter jih seznaniti z možnostmi mobilnosti, ki jih ponujajo evropski programi.

Evropski teden mladih spodbuja razpravo o temah, ki so relevantne in zanimive za mlade ter omogoča predstavitev priložnosti za evropsko mladino. Glavni cilj je spodbujati sodelovanje mladih z vključevanjem in povezovanjem ter podpirati promocijo nove generacije programov mobilnosti.

V Združenju EPEKA so 26. maja 2021 organizirali delavnico na temo aktivnega državljanstva in vključevanja mladih z manj priložnostmi, namenjeno mladim med 15 in 30 let. Na delavnici so predstavili ključne vidike aktivnega državljanstva ter pomen ustvarjanja vključujoče družbe. Znotraj tega so se pogovarjali o tem, kaj pomeni demokracija in svoboda – o zakonih, kritičnem razmišljanju, etiki in družbeno odgovornem delovanju, človekovih pravicah in svoboščinah, stereotipih, predsodkih in diskriminaciji. Prav tako so se mladi naučili, kaj pomeni biti državljan/ka RS in kaj pomeni biti državljan/ka EU in sveta. Obenem pa so prestavili EU programe, kot sta Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, ki jim lahko pomagajo na poti k aktivnemu državljanstvu.

Dogodka se je udeležilo precej mladih Mariborčanov, med njimi večinoma pripadnikov Romske manjšine. Koncept aktivnega državljanstva je bil za večino nov, pri čemer so se pa v šolah nekateri že srečali s programi mobilnosti. Preko predavanja, diskusije in ogledov izobraževalnih videev so spoznali dodatne možnosti mobilnosti, ki jih ponujata programa Erasmus+ ter Evropska solidarnostna enota, predvsem pa so ozavestili, na kakšne načine lahko aktivno sodelujejo na lokalnem, nacionalnem in evropskem nivoju.