Mobilnost mladih

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije in konec prehodnega obdobja

12. 1. 2021 avtor: Uredništvo

V začetku leta 2020, natančneje z 31. januarjem 2020, je Združeno kraljestvo (ZK) zapustilo Evropsko unijo (EU). 24. decembra 2020 sta EU in ZK po dolgih in zahtevnih pogajanjih dosegla dogovor o prihodnjih odnosih in trgovini med EU in ZK (v nadaljevanju Sporazum). Sporazum, ki je bil podpisan 30. Decembra in je začel veljati s 1. Januarjem 2021. Sprva zgolj začasno, predvidoma do 28. februarja 2021. Takrat se pričakuje potrditev Sporazuma s strani vseh vpletenih institucij, kar bo omogočilo trajno veljavo Sporazuma.

Dosežen dogovor je prinesel novosti tudi glede sodelovanja ZK v nekaterih programih EU. ZK tako ne bo več sodelovalo v programu Erasmus+, enem uspešnejših programov EU, ki omogoča študij, usposabljanje in pridobitev delovnih izkušenj v tujini, kar močno obžalujemo. Za slovenske študente to pomeni, da znotraj tega programa ne bodo mogli več na izmenjavo na katero od univerz v ZK in enako velja za študente ZK glede študijske izmenjave na univerzah v Republiki Sloveniji (RS). ZK je napovedalo ustanovitev lastne sheme za mobilnost študentov in pridobivanje delovnih izkušenj, ki so jo poimenovali po angleškem matematiku Turingu.

Po drugi strani zelo veseli podatek, da bo ZK še naprej sodelovalo v EU programu za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa. Izmenjava informacij in sodelovanje na področju znanosti, raziskav in inovacij je ključnega pomena, o čemer jasno priča tudi trenutno obdobje pandemije in težko pričakovanega cepiva proti covidu-19.

V nadaljevanju predstavljamo konkretne spremembe, do katerih bo prišlo za slovenske študente v RS in napotke za tiste, ki so že ali bodo v prihodnosti del študijskega procesa v ZK:

Bistvena sprememba, ki se je zgodila z 1. januarjem 2021, je to, da bodo slovenski študenti, ki se bodo vpisali na študij v ZK, obravnavani tako kot ostali mednarodni študenti in bodo za njih veljala enaka pravila, kot veljajo za ostale mednarodne študente. Ta pravila se bodo spremenila le v primeru, da v okviru bilateralnega sodelovanja med RS in ZK pride do dogovora, ki bi slovenskim študentom omogoči preferenčne, boljše pogoje za študij v ZK.


Več informacij o posledicah izstopa ZK iz EU in posledicah, ki jih konec prehodnega obdobja in dosežen Sporazum o prihodnjih odnosih med EU in ZK imata za državljane RS je na voljo na spletni strani Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije – brexit

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport