Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Oct. 2020

Jesenske aktivnosti mladinskih organizacij osrednje regije

V uredništvi Mlad.si smo vam prejšnji teden predstavili dogajanje v mladinskih centrih savinjske regije. Danes pa vam predstavljamo aktivnosti mladinskih organizacij iz osrednje regije. Preverili smo kako in kakšne aktivnosti v času drugega vala epidemije, zaradi koronavirusa COVID-19, izvajajo Mladi zmaji v Ljubljani, Mladinski center Zagorje ob Savi in Zveza tabornikov Slovenije

Odprtost četrtnih mladinskih centrov Mladih zmajev ter delovanje mobilnega mladinskega centra Ljuba in Drago ter Uličnih zmajev ob doslednem upoštevanju navodil in ukrepov NIJZ za enkrat ostaja nespremenjeno. Sproti spremljajo navodila in ukrepe NIJZ ter prilagajajo izvedbo aktivnosti. Te, glede na potrebe, selijo tudi v digitalno okolje v digitalni mladinski center DigiMC.  

Odprto imajo povabilo v Mestni inkubator, kjer mlade vabijo, da se jim pridružite in uresničite ideje, s katerimi bi radi izboljšali življenje v prestolnici. Program »Kaj je dobro in je lahko še boljše?« je vzajemna učna izkušnja za udeležence in izvajalce programa. Mladi zmaji program pripravljajo v sodelovanju s TiPovej! Zavodom za ustvarjalno družbo. Poleg tega na povezavi https://www.radiobasement.net oddajajo Radio Basement, internetni medij za poročanje, angažiranje in dialog, kjer soustvarjajo odprto in strpno družbo. Mlada radijska ekipa ustvarja kakovostne vsebine, s katerimi naslavlja predvsem mlade. Odzivajo pa se tudi na potrebe lokalne skupnosti po prostoru za učenje in učno pomoč. 

Več o njihovem dogajanju lahko preberete na spletni strani.

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi še vedno svoje aktivnosti prilagajajo trenutnim razmeram in ukrepom za zajezitev koronavirusa COVID-19. Z mladimi se povezujejo prek spleta in njegovih orodij. Vsak petek med 18.00 in 21.00 vas vabijo v  Virtualni dnevni center. Ponovno se vračajo virtualne družabne igre, kjer se združujejo vsi trije zasavski mladinski centri. Jutri bodo na sporedu različne igre s kartami (Tarok, Srca, Piki, Canasta, Bridge, itd.). Vsak teden lahko sodelujete tudi v reševanju kviza Kahoot, ta teden na temo Halloweena. V MC ZOS iščejo motiviranega prostovoljca, starega 18-30 let, iz Slovenije (razen Zagorja ob Savi), ki ima voljo po osebni rasti in prispevku k skupnosti. Sprejemajo udeležence z manj priložnostmi in različnimi izzivi. 

Več o njihovem dogajanju lahko preverite na spletni strani, kjer vas vabijo, da izpolnite tudi vprašalnik o aktivnostih mladinskega centra Slovenia 2020!. Rezultati anonimnega vprašalnika jim bodo v pomoč, da bodo lahko skupaj z vami izboljšali njihovo delo

Tudi tabornikom v teh časih, zaradi ukrepov ni najlažje, saj so radi skupaj v naravi, ob tabornem ognju, kitari in petju. Vendar so prepričani, da taborništvo ni nič manj taborništvo, četudi je na daljavo. Čeprav so srečanja v živo odpovedali, ni bojazni, da ne bi bili taborniki morda še bolj aktivni na daljavo. V teh dneh se intenzivno ukvarjajo s pripravo raznolikega programa, da bo taborništvo na daljavo čim bolj primerno starosti otrok, poučno, zanimivo in ne bo zgolj "Zoomanje" , ki bi razbremenilo starše.

Na Taborniškem forumu so v nekaj dneh zaživeli napotki, kako poskrbeti za varnost na spletu, ter osnovna načela, ki se jih morajo držati pri komunikaciji v ekipah, rodovih ter s člani in starši. Poleg tega so na Forumu že objavljene prve vsebine za vodnike, ki lajšajo pripravo na kakovostna srečanja. Vsebine so primerne tako za mlajše kot starejše člane. Pripravljene so dejavnosti, ki se lahko ob upoštevanju vseh zdravstvenih priporočil izvajajo zunaj (Spoznaj smreko, Raziskujem gozd, Spletanje vrvi …) in tiste, ki jih lahko skupaj izvajajo preko digitalnih orodij (Pripovedovalne kocke, Taborniška soba pobega, taborniški Kahoot! …). V skrbi za mlajše člane pa niso pozabili niti na prostovoljce (popotnike in popotnice), saj že potekajo prve okrogle mize na temo, kako voditi in poskrbeti za dober program prostovoljcev. Ob živahnem izmenjevanju praks in idej so prepričani, da taborništvo še dolgo ne bo usahnilo in bo doseglo vse njihove člane. Predvsem si želijo otrokom ter mladostnikom omogočiti pristen stik s sovrstniki, ki je zanje nujen.

Več o njihovih aktivnostih preberi tukaj

Vir: Uredništvo Mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

71794

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino