Organizacije za mlade

Jesenske aktivnosti v gorenjski regiji

27. 11. 2020 avtor: Uredništvo

Tokrat smo v sklopu jesenskih aktivnosti v mladinskih centrih in organizacijah, v uredništvu mlad.si pogledali v Gorenjsko regijo. V Kulturno umetniškem društvu Subart iz Kranja in Mladinskem centru Jesenice so se prilagodili trenutnim razmeram, zato večino aktivnosti izvajajo na spletu.

Subartu so oktobra v sklopu projekta Šola odprtih vrat v Trainstationu organizirali Ustvarjalno video delavnico, na kateri so udeleženci iz prve roke izvedeli, kako poteka delo režiserja oz. videografa. Turbo galerija se je preselila v virtualni svet in tako so začeli že s 4 sezono projekta 3 platna. Prvič so organizirali tudi brezplačni tečaj slovenskega jezika in bili pozitivno presenečeni nad odzivom. Tečaj so in ga bodo še obiskovali mladi udeleženci iz Brazilije, Francije, Makedonije in Anglije.

Novembra so pričeli tudi s tečajema španskega in nemškega jezika ter delavnico 2D/3D animacije v programu Blender. Cilj delavnice je seznanitev udeležencev s prvinami risanja in animiranja ter vpogled v proces nastajanja kreativnega izdelka od začetka do konca. Pričeli so tudi z delavnico produkcije elektronske glasbe, kjer so udeležence seznanili s pripravo materiala za nastop v živo, uporabo analognih in digitalnih sintetizatorjev in ritem mašin ter ključne osnove avdio produkcije. Tečaji in delavnice pa so zaradi trenutnih ukrepov na ‘čakanju’.

Skupaj s Klubom študentov Kranj so izpeljali sklop online koncertov v živo. Na koncertih, ki so se odvijali vsako soboto v novembru so nastopili Natt, Fankadelik Ent., Ingoa, Sakrabolt, Smoking Cactus in Le Serpentine. Koncerte je bilo možno spremljati na Facebook straneh Kluba študentov Kranj, Mestne občine Kranj, Layerjeve hiše, Visit Kranj, RAFAL Crew, bendov in Trainstationa.

V oktobru je izšla tudi nova številka revije Scena, ki je namenjena lokalni mladinski (sub)kulturi. Naslednja številka izide že decembra.

Odprli so tudi 4 plakatna mesta, v izmeri 140 x 200 cm, ki delujejo kot galerija na prostem. Ulična galerija bo kritično ogledalo današnje družbe, zato so v ta namen objavili tudi razpis za fotografe in oblikovalce. Prva razstava Zrcalo vesti se je zgodila v novembru in je predstavljala fotografije živali, tik preden so jih odpeljali v klavnico.

V studiu Subart se obdelujejo novi posnetki lokalnih izvajalcev, kranjski rolkarji, ki delujejo v Trainstationu pa so kljub zaprtju notranjega vadbenega prostora in odložitvi vseh dogodkov, ostali dejavni, predvsem s projekti uperjenimi v prihodnost. Tako so zgradili dva nova premična drsna objekta ter začeli kampanjo za obnovo oz. izgradnjo novega rolkarskega poligona. 

Mladinski center Jesenice na spletu na ogled ponuja novo razstavo, katere tema so avtomobili starejših generacij, avtorja Matjaža Vidmarja. Fotografije so sicer nastale v letu 2019 na dogodkih Cars’n’coffee v Piranu in Burning rubber v Komendi, avtomobili pa so nastali že veliko pred rojstvom avtorja. Opazni so predvsem detajli legendarnih vozil, kot so Chevrolet Corvette Stingray, Ford Mustang, Porsche 911, Rolls Royce Silver Cloud in 2 različici avta Cadillac Deville. Porsche Carerra pa je predstavljen kot celota.

V sodelovanju s Fotografskim društvom Jesenice in pod pokroviteljstvom Fotografske zveze razpisujejo že drugi mladinski fotografski natečaj portretne fotografije. Mlade spodbujajo, da zberete pogum, ustvarjate in se jim pridružite na natečaju, saj bo to še ena nova izkušnja v mozaiku vaših bodočih fotografskih zgodb. Vabijo mlade fotografe, ki lahko sodelujete v starostni kategoriji do 15 let ali pa od 15 do 29 letUdeležba je brezplačna. Da pa bo spodbuda še toliko bolj ustvarjalno mikavna bo fotografije pregledala strokovna komisija in izbrala najboljša dela. Tista dela avtorjev, ki bodo najbolj prepričala žirijo pa bodo tudi nagrajena – glavna nagrada za najboljši portret v obeh kategorijah bo polaroidni fotoaparat Fujifilm Instax mini.

Fotografije je potrebno poslati do 10. januarja 2020.

Dodatna navodila in pravila natečaja najdete na njihovi spletni strani

Vir: Uredništvo mlad.si