Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Kaj Evropa počne zame

29. 11. 2018 avtor: Uredništvo

Evropa vpliva na naš vsakdanjik, ne glede na to, kje evropski državljani živimo, kako se preživljamo ali kaj počnemo v prostem času. Na spletnem portalu Kaj Evropa počne zame lahko pred evropskimi volitvami leta 2019 prebereš vrsto kratkih informativnih člankov o dosežkih in ukrepih EU z vidika posameznika.

Zadnja javnomnenjska raziskava Eurobarometer, objavljena oktobra 2018, je pokazala, da se 68% vprašanih Evropejcev (in 69 % Slovencev) strinja, da ima njihova država koristi od članstva v EU. Toda doslej ni bilo veliko poskusov, da bi na enem samem mestu ljudem po vsej Uniji predstavili konkretne koristi članstva v EU.

S spletnim portalom Kaj Evropa počne zame želi Parlament pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto spomniti, kako zelo velik vpliv ima EU na vsakdanje življenje prebivalcev. 

Interaktivni in večjezični spletni portal vsebuje več sto kratkih primerov pozitivnega vpliva EU na vsakdanje življenje njenih prebivalcev. Mladi lahko brez težav najdete specifične informacije o tem, kakšne koristi je EU prinesla vaši regiji, posameznim poklicnim skupinam ali pri prostočasnih aktivnostih ljudi. 

Na voljo je okoli 18000 enostranskih prispevkov, ki jih lahko bodisi prebereš bodisi deliš preko svojega profilov na socialnih omrežjih oziroma jih vnovič uporabiš kot spletne strani ali dokument v formatu pdf. Razvrščeni so v dve glavni kategoriji:

Prvo poglavje “V moji regiji” ti ponuja možnost, da izbereš poljuben kraj oziroma kraj, v katerem živiš ali delaš. Kako je Evropa prisotna v naših krajih, mestih in regijah?

Drugo poglavje “V mojem življenju” pa ti omogoča, da izbiraš med 400 enostranskimi prispevki, v katerih najdeš informacije, povezane z aktivnostmi, ki so zate pomembne. Kakšen je denimo vpliv EU na zdravstveno oskrbo, potovanja, varnost, potrošniško izbiro in na socialne pravice? Kaj je EU naredila za ljudi, ki uživajo v športnih aktivnostih, glasbi ali gledanju televizije? V tem poglavju je na voljo tudi niz podcastov v različnih jezikih.

To poglavje dopolnjuje tretji del spletnega portala “V žarišču”, ki vsebuje daljše prispevke o posameznih politikah EU. Ti prispevki izpostavljajo nekatere dosežke aktualnega mandata Evropskega parlamenta ter obete za prihodnost s posebnim poudarkom na javnem mnenju in problemih, ki jih vidijo državljani EU, ter njihovih pričakovanjih glede prihodnjega ukrepanja na ravni EU.

Torej, kaj Evropa počne zate?

Več