Zdravje

Kaj nas je naučila karantena?

24. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Dejavnosti Društva Center za pomoč mladim (Društva CPM) so “namenjene mladim, da obogatijo svoje izkušnje, oblikujejo nove možnosti, izboljšajo vpogled v svoje življenje, pletejo nova poznanstva in sanjajo svoje sanje,” pravijo na svoji spletni strani. Njihove dejavnosti potekajo na ravni osebnega izkustva in pristopa, kar je v času socialnega distanciranja, milo rečeno, oteženo. Objavljamo zapis Majde Rančigaj iz Društva CPM, ki deli svoj pogled in izkušnje organizacije aktivnosti za mlade v času #ostanidoma. Vabljeni k branju.

Kot strela z jasnega je korona prišla v naša življenja, prekinila našo rutino in nas iz cone udobja in znanega najprej pahnila v cono panike. Ampak, nekako je šlo. Sprejeli smo, da lahko s samoizolacijo in z odgovornim vedenjem pomagamo pri zajezitvi širjenja virusa. Naše ustaljene navade, ki smo jih še pred kratkim imeli za samoumevne, so se začele spreminjati. Nekatere spremembe se nam zdijo koristne, spet druge pa si želimo čimprej opustiti. In tako že lahko stopimo korak nazaj iz cone panike, v cono učenja in začnemo raziskovati, kaj me je o sebi in drugih naučila karantena.

Prav ta vprašanja smo na našem Zoom modulu postavili našim prostovoljcem. Strinjali smo se, da smo spoznali, koliko nam pomenijo socialni stiki, socialna bližina, pogovori “v živo” in druženja. Smo pa preizkusili veliko novih orodij in aplikacij, ki jih bomo koristili tudi naprej.

Nekateri, predvsem študentje, v teh dneh zaradi spletnih predavanj, nalog in spremenjenega načina dela ogromno časa presedijo pred računalnikom. Ugotovili so, koliko jim pomeni narava in mir, ki ga najdejo v njej, pa se tega prej sploh niso zavedali. Tako že načrtujejo izlete v hribe, gozdove in detoks od vseh elektronskih naprav.

Vsi smo bili primorani ojačati naše kuharske spretnosti ali pa smo podlegli drožomaniji in ugotovili, da v tem zares uživamo ter si tega v prihodnosti želimo početi še več. Pri nakupovanju hrane smo spoznali, da ni tako težko kupovati na zalogo in je dovolj, če gremo v trgovino enkrat na teden. Kosilo se da skuhati tudi takrat, ko ti kakšna sestavina manjka in podpiramo idejo, da bi trgovine ob nedeljah ostale zaprte. V teh tednih smo si čas krajšali s spletnimi vsebinami, ki so v teh časih postale še bolj pestre. Prostovoljci in zaposleni smo se tako že udeležili kakšne spletne delavnice, seminarja, diskusije, uživamo ob ogledu brezplačnih vsebin gledališč in filmov. 

Kaj pa je tebe naučil_a karantena?

Vir in foto: Majda Rančigaj, Društvo Center za pomoč mladim