Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Jun. 2020

Kaj zamuja "Covid generacija" mladih?

Šel sem po cesti - tisočem brat in SAM - sredi tega - umirajočega stoletja. (S. Kosovel, Alarm)

V času oSAMitve smo bili ljudje prisiljeni biti in zdržati sami s seboj. Na tehtnici so bile naše vzdržljivost, potrpežljivost, mirnost, ostrina duha, prizemljenost, tudi sanjavost. Marsikdo se je prvič vprašal, kje so meje njegove svobode. Kam lahko grem? Na koga se lahko obrnem? Vsi smo v istem gnoju in gnoj je zlato in zlato je gnoj in oboje je enako nič, nič pa je enako neskončno. Kaj mi potem še ostane? Če imam dušo, ne potrebujem gnoja. Ok, za začetek bo. Kaj so v tem in o tem času razmišljali mladi, za katere mesec marec, ko se je izolacija pričela, pomeni mesec pomladnega prebujenja, mesec intenzivnega skupinskega dihanja, mesec, ko so najhitrejši in najmočnejši. Svet pa se je ustavil. Realnost smo prenesli na svetovni splet, ki je za dva meseca predstavljal virtualno učilnico, igrišče, gledališče, kinodvorano, sejno sobo, zbornico, kavarno. Posebna COVID generacija mladih je bila v tem času deležna nevsakdanje šole življenja, ki ni zapisana v nobenih učbenikih. Je pa zagotovo prelomna!

Ker se delavci v Dijaškem domu Ivana Cankarja zavedajo, kako zelo pomembno je obšolsko dogajanje za mlade, v trenutnem stanju predvsem za maturante, ki so morali svoje srednješolsko izobraževanje končati brez maturantskega plesa in brez valete, so v ponedeljek, 18. 5. 2020, pripravili in več kot uspešno izvedli maturantsko večerjo in slavnosten zaključek bivanja v domu – ki je, jasno, potekal v skladu z vsemi priporočili o varovanju našega zdravja.

"Odzivi hvaležnosti tako s strani dijakov kot s strani njihovih staršev so tisti, ki potrjujejo našo odločitev o izvedbi dogodka in nas navdajajo s ponosom in velikim zadovoljstvom," opažajo. Sentimentalnosti in čustev ni manjkalo. Letošnji slavnostni večer so dijaki doživeli nekoliko drugače kot generacije pred njimi. Skupinsko fotografiranje se je izvedlo na velikem igrišču ob domu, kjer so dijaki stali razporejeni na ustrezni razdalji – vsak je imel v rokah nagelj in na obrazu masko. Simbolično so zaplesali tudi četvorko in sicer tako, da so se z razprtimi rokami zavrteli okoli svoje osi. Z metom nageljnov v zrak so simbolično zaklenili tudi svojo sobo v dijaškem domu. Temu je sledil uradni del programa, ki so ga v veliki meri ustvarili dijaki sami; na odru so peli, plesali in se iskreno smejali, podeljena pa so bila tudi priznanja tistim dijakinjam in dijakom, ki so na različnih področjih v času bivanja v DIC-u dosegali najvidnejše rezultate. Dogodek se je končal s piknikom na prostem, kjer so se dijaki družili z vrstniki ter s svojimi vzgojitelji. 

I"z prebrodene situacije tako kot posamezniki izstopamo močnejši in pripravljeni na nove izzive, ki nam jih bo prineslo življenje! Z masko ali brez; tudi ob koncu zapisa citiramo preroškega Kosovela, ki je že pred mnogimi leti zapisal: 

Novi bodočnosti - stopam naproti - z novim obrazom.

In tako naj bo! Srečno, maturantje! Srečno, novi svet!

Vir: Urška Klajn, KUD Pozitiv - Dijaški dom Ivna Cankarja 
Foto: Borut Bučinel, arhiv DIC

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

36183

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino