Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Jul. 2020

Kako konča odpadna embalaža?

V mesecu juliju so zaposleni v Centru eksperimentov Maribor obiskali podjetje Surovina, da bi se seznanili z načini ločevanja odpadkov. Okoljska problematika je namreč tema, ki v sodobnem svetu aktivira in angažira veliko število mladih, zato je tudi za mladinske delavce pomembno, da se seznanijo z najnovejšimi trendi v tej panogi in podrobneje spoznajo problematiko, ki zadeva to področje.

Presenečeni so bili nad veliko količino odpadkov, ki jih podjetje zbere, loči in embalira za nadaljnjo predelavo, z namenom, da se surovine vrnejo nazaj v industrijo, kar je cilj krožnega gospodarstva. Z zanimanjem so opazovali tudi razgradnjo odpadne električne in elektronske opreme, ki je najhitreje rastoči tok odpadkov. Ob tem so dobili navdih, da bodo njihovim mladim obiskovalcem na delavnicah natančneje predstavili možnosti ponovne uporabe odpadne embalaže in na kakšen način zmanjšati velike količine odpadkov. Mlade želijo predvsem ozavestiti o skrbi za okolje, v katerem bodo živeli.

Plastična embalaža predstavlja velik del odpadne embalaže, zavzame pa tudi veliko prostornine, saj ljudje večine plastenk ne stisnejo. To pomeni, da bi lahko isto maso odpadne plastike prevažalo manj tovornjakov, s tem pa bi prihranili tudi na ogljičnem odtisu. Zato so v Centru eksperimentov Maribor namestili napravo za stiskanje plastične embalaže, s pomočjo katere bodo mlade obiskovalce pozivali, naj tudi sami doma stiskajo plastično embalažo. Vsako takšno dejanje namreč prispeva k reševanju okoljskih problemov.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

41830

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino