Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Jan. 2022

Kako se počutiš?

V junijski raziskavi Unicefa Slovenija je sodelovalo 400 otrok in mladih v starosti od deset do 18 let iz vse Slovenije. Vsak peti je ocenil svoje duševno zdravje kot slabo. Bolečino v prsih, motnje spanja, dolgotrajno žalost ali obup je lani občutilo 70 odstotkov sodelujočih, 60 odstotkov pa jih je zaradi epidemije Covid-19 bolj strah prihodnosti. Zaskrbljujoče je tudi, da so otroci in mlad skozi anketo povedali, da jih večina v svojih stiskah ostane sama – o njih se ne pogovarjajo z odraslimi.

Stiske so torej med epidemijo postale še bolj intenzivne, hkrati pa se zaradi umanjkanja socialnih stikov še težje opazijo. Take stiske lahko prerastejo v duševne motnje, ki zahtevajo strokovno pomoč, po raziskavah pa prizadenejo že vsakega sedmega otroka po svetu.

Razmišljanja o pomenu duševnega zdravje so Unicefovi junior ambasadorji in drugi otroci, tudi iz Osnovne šole Trbovlje, delili v posebnem videu, ki je nastal s podporo raperja Nipkeja, založbe Menart in Občine Trbovlje. 

Vsa čustva so normalna in dovoljena.. Pomembno je, da se o njih pogovarjamo.

Kako začneti?

- Bodimo bolj senzibilni do sebe in drugih: opazujmo, prisluhnimo, spregovorimo.

- Naučimo se prepoznavati čustva.

- Začnimo pogovor s Kako se počutiš?

- Prosimo za pomoč, če smo v stiski ali če ne vemo kako pomagati osebi, ki je v stiski.

Vprašaj se: 'Kako se počutim?' in bodi ob tem iskren_a do sebe. V primeru, da se ne počutiš dobro, poišči odraslega sogovornika_co. Deli svojo stisko in poišči pomoč. Sovrstniki in sorstnice ne zmorejo reševati stiske, lahko pa si nudite oporo in med sabo delite mnenje. Tudi to velikokrat pomaga. Ko se znajdeš v stiski, je nujno, da poiščeš odraslo osebo, ki ji zaupaš, in se z njo pogovoriš.

Več o kampanji in zanimivih vsebinah o Kako se počutiš? najdeš na povezavi.

V kolikor potrebuješ pomoč, prilagajo nekaj kontaktov organizacij in institucij, na katere se lahko vedno obrneš. 

Vir: UNICEF Slovenja

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

43744

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino