Kultura

Kreatorij TV

18. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Ukrepi, povezani z novim koronavirusom, so tudi pestro kulturno delovanje znotraj Dijaškega doma Ivana Cankarja ter KUD Pozitiv postavili pred nove izzive. Kako mlade in kulturno delovanje še vedno ohranjati pri zavesti kljub medsebojni oddaljenosti in razpršenosti po vseh možnih koncih Slovenije? Kako plavati, kako kulturno (pre)živeti, kako nadaljevati? In ker je svet za DIC-arskimi zidovi že vse od ustanovitve KUD-a Pozitiv neusahljiv vir energije in želje po ustvarjanju, precej dolgo niso počivali. 

Tedenski program Kreatorija, ki neprekinjeno poteka že vse od njegove otvoritve leta 2002 (do sredine marca tega leta so zabeležili kar 718 izpeljanih dogodkov), so prenesli na splet in ustvarili spletno televizijo Kreatorij TV, ki poteka na Facebook strani DIC.

Kreatorij TV tako predstavlja hkrati platformo in izložbeno okno, ki omogoča komunikacijo in predstavitev dela znotraj KUD-a Pozitiv in njegovih številnih projektov. Ustvarjanje se torej ni ustavilo, še več, morda je celo dobilo nov zagon in po možnosti tudi novo publiko. 

Oddajo, ki nastaja znotraj Kreatorij TV-ja, so poimenovali Franckin voz. Ime je seveda povezano s patronom dijaškega doma, Ivanom Cankarjem ter z njegovo materjo, ki ji je zaradi svoje večne slabe vesti ob pogosto egoističnem obnašanju v slovenski literaturi s svojimi impozantnimi deli postavil spomenik. Simbolni pomen naslova pa razkriva tek za vozom, ki je hkrati lahko preteklost ter prihodnost, ki je že nastopila. Vsaka oddaja se rojeva na novo – iz tedna v teden. Oblikovali so ožji in širši team, ki skrbi za pripravo enournega tedenskega programa. Razdeljen je v več vsebinskih sklopov, ki imajo namen informirati, zabavati ter hkrati omogočiti predstavitve uspešnih produkcij iz preteklosti ter tudi tega, kar nastaja v izolaciji. Še zdaleč niso pasivni, v izolaciji se v nnjihovih glavah rojevajo mnoge nove ideje, izpeljavo katerih so prilagodili trenutni situaciji. Tako predstavljajo delo obeh gledaliških skupin, ki nadaljujeta z vajami in ustvarjanjem predstav na daljavo, delo video delavnice, ki prav tako med izolacijo ne počiva, ampak ustvarja nov video material ter delo revije Triper, ki bo kmalu doživelo svojo spletno izdajo. 

Zanima jih tudi delo posameznikov, zato k sodelovanju vabijo vse bivše ali zdajšnje dijake DIC-a, da delijo izdelke, ki so posledica njihovega ustvarjalnega nemira.

Poleg rubrike Ustvarjeno v izolaciji oddaja zajema še rubrike Novica iz DIC-a, Tedensko nagradno igro, Kje so naše ladje ter Muska. Namen oddaje je predvsem povezati in po svoje nuditi podporo njihovim članom, dijakom DIC-a, stalnim obiskovalcem tedenskega programa v Kreatoriju ter simpatizerjem, ki so iztrgani iz svojega socialnega prostora. 

Za njimiso že 4 oddaje Franckinega voza in s ponosom vsakotedensko opazujejo rast števila gledalk in gledalcev ter upajo, da bo tako tudi v prihodnje. Vabljeni k ogledu vsak torek ob 20:00 na watch partyju na Facebook strani Dijaški dom Ivana Cankarja – DIC.

Vir in foto: Drago Pintarič in Urška Klajn za KUD Pozitiv, Dijaški dom Ivana Cankarja