Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Apr. 2021

Letno poročilo Amnesty International za 2020

V Amnesty International so objavili letno poročilo za leto 2020, v katerem so zbrane informacije o stanju človekovih pravic v 149 državah, vključno s Slovenijo. Analiza svetovnih trendov kaže, da je pandemija covida-19 izpostavila izjemno sistemsko neenakost v svetu, ki je posledica desetletij preteklih odločitev. Žrtve tega so bili že tako marginalizirani ljudje, pa tudi zaposleni v zdravstvu, migrantski delavci_ke in delovna sila v neformalnem sektorju. Številni med njimi so bili v prvih vrstah boja s pandemijo, a pri tem trpeli posledice preteklega zanemarjenja zdravstvenih sistemov.

Žal so svetovni voditelji pandemijo izkoristili tudi za intenziviranje napadov na človekove pravice. 

Tudi v Sloveniji smo bili v 2020 priča posledicam preteklih slabih odločitev in novim napadom na človekove pravice, tudi pod pretvezo boja proti covidu19.

Oblasti so z nezadostnimi in neustreznimi pripravami v epidemiji zatajile v skrbi za stanovalce domov za starejše. Pri tem so ogrozile njihovi pravici do najvišje možne ravni zdravja in do življenja. Omejevala se je pravica do protesta, ki se uresničuje skozi svobodo mirnega zbiranja in svobodo izražanja. Ostajajo hude posledice slabih bivanjskih razmer Romov na JV države. Prizadevanja oblasti za dodatno zakonsko omejevanje dostopa do mednarodne zaščite.

Pa še dobra novica, za katero so si prizadevali že več let, tudi v 2020, in ki bo obrodila sadove letošnjo pomlad: Maja bo predvidoma državni zbor spremenil definicijo kaznivega dejanja posilstva po modelu "ja pomeni ja".

Preberite si več poudarkov o letnem poročilu na globalni ravni tukaj in podrobneje o njihovem delu v Sloveniji tukaj.

Vir: Amnesty International Slovenija

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

78665

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino