Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Mar. 2021

Marec – mesec borbenih žensk

Za marec, ko obeležujemo mednarodni dan žensk, so na Sindikatu Mladi plus pripravili obsežnejšo izobraževalno spletno kampanjo, v okviru katere se lotevajo različnih vprašanj, povezanih z ženskim bojem.

Nasilje na podlagi spola in nadlegovanje
Posledice neenakosti med spoloma se kažejo v težjem vstopu na trg dela in oteženem iskanju zaposlitve, v prekarizaciji in revščini, na udaru katerih so prav tako še posebej ženske. To posledično vodi v večjo odvisnost žensk od njihovih družin ali partnerjev, s čimer se poveča tveganje za doživljanje nasilja in zmanjša neodvisnost žensk. Obenem nasilje moških nad ženskami to neenakost moči še utrjuje in nadaljuje. Nasilje nad ženskami, čeprav pogosto v zasebnem prostoru doma, tako ni individualen problem, pač pa problem družbe, ki ga predvideva, dopušča in ne sankcionira ustrezno. Več o vsem skupaj pa na njihovi spletni strani.

Dan delovnih žensk
Mednarodni dan žensk je zgodovinsko ključno povezan z vprašanjem dela, na kar opozori že njegovo izvorno ime – mednarodni dan delovnih žensk. Danes položaj žensk na trgu dela in posledično v družbi pomembno določajo procesi prekarizacije, diskriminacija, normalizirano nadlegovanje, vsakodnevni seksizem, omejujoče spolne vloge in ogromne količine neplačanega dela. Več podrobnosti pa je mogoče najti v njihovem zapisu o položaju žensk na trgu dela.

Priporočajo nekaj filmov …
Vedno si velja vzeti čas in pogledati dober film. Oglejte si kakšnega z njihovega feminističnega seznama. Tokrat ponujajo nabor filmov, ki vzamejo pod drobnogled probleme seksizma, mizoginije, spolnega nasilja, neenakosti žensk na delovnih mestih in drugod ter ponudijo zgodbe o ženskah iz različnih zgodovinskih obdobij in z različnih koncev sveta. Več tukaj.

… in knjig
V branje pa predlagajo nekaj feminističnih klasik in sodobnih del, ki se ukvarjajo z vprašanji konstrukcije spola, spolnih vlog, prepleta rasizma in seksizma … Nekaj del je teoretskih, nekaj leposlovnih: več na tej povezavi.

Vir: Sindikat Mladi plus

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

61910

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino