Aktivno državljanstvo / Kultura

Mednarodni dan materinščine

21. 2. 2019 avtor: Uredništvo

Pravica do materinščine je osnovna človekova pravica. V spomin na ubite študente, ki so 21. februarja 1952 v Bangladešu protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika, bengalščine, so Združeni narodi 21. februar izbrali za mednarodni dan maternega jezika.

Unescov mednarodni dan maternega jezika letos poteka v okviru mednarodnega leta avtohtonih jezikov 2019 z naslovno temo “Avtohtoni jeziki so pomembni za razvoj, izgradnjo miru in spravo“. 

Koliko različnih govorjenih jezikov je na svetu, si jezikoslovci niso ravno enotni: ocene so med 4.000 in 10.000, in pri tem narečja niso upoštevana. Nekateri jeziki so materinščina za petdeset ali več milijonov ljudi (npr. kitajščina, španščina, angleščina, hindijščina, arabščina, portugalščina, bengalščina, ruščina, japonščina itd.), drugi jeziki – kot npr. slovenščina – so materinščina manjšega števila govorcev, prav vse materinščine, ne glede na število govorcev, pa so enakovredne in enako dragocene.

Materni jezik večine prebivalcev Slovenije je slovenščina. 25. junija 1991 je slovenščina postala tudi državni jezik  RS. Je južnoslovanski jezik, ki ga na svetu govori približno 2,5 milijona govorcev, katerih večina živi v Sloveniji, in je edini jezik v EU, ki pozna dvojino.

Ob zadnjem klasičnem popisu prebivalstva v Sloveniji, je leta 2002 slovenščino kot materinščino označilo malo manj kot 88 odstotkov prebivalcev Slovenije. Delež prebivalcev s slovenskim maternim jezikom, kažejo dostopni podatki, se vse od leta 1953 zmanjšuje. Ob popisu 2002 je madžarščino kot materinščino navedlo 0,4 odstotka prebivalstva, italijanščino 0,2 odstotka, 2,8 odstotka hrvaščino, 1,8 odstotka srbsko-hrvaški jezik, 1,6 odstotka srbski jezik in 1,6 odstotka bosanski jezik.

Materinščine se običajno naučimo od matere. Za vsakega človeka ima posebno čustveno vrednost. V njej se najlažje in najbolj pretanjeno izražamo. Kamor koli gremo, jo nosimo s seboj. 

Ob predpostavki, da k nam priseljeni prebivalci v domačem okolju še naprej “živijo” vsak v svoji materinščini, lahko torej sklepamo, da ob slovenščini, materinščini velike večine prebivalcev Slovenije, “živi” še več kot 50 drugih maternih jezikov.

Kako dobro poznaš svoj materni jezik? Reši  test slovenskega jezika.