Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Sep. 2020

Mednarodni dan pismenosti v znamenju učenja v času krize covid-19

Danes obeležujemo mednarodni dan pismenosti 2020.  

Pismenost je prvi korak k svobodi, k osvoboditvi iz družbenih in ekonomskih omejitev. To je predpogoj za razvoj, tako osebni kot družbeni. Zmanjšuje revščino in neenakost, ustvarja bogastvo in pomaga izkoreninjati težave s prehranjevanjem in javnim zdravjem."

UNESCO

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Šele z uvedbo šolstva v 18. stoletju je pismenost začela izgubljati status spretnosti priviligirane manjšine in je postala nuja ter pomembna pravica vsakega posameznika. Od leta 1966. vsako leto 8. septembra po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan pismenosti, z namenom, da bi javnost opozorili na pomen pismenosti kot vprašanje dostojanstva in človekovih pravic ter spodbudili razvoj v smeri bolj pismene in trajnostne družbe. Mednarodni dan pismenosti vsako leto znova opominja, da je kljub razvoju v več državah stopnja pismenosti še vedno nizka. Kljub doseženemu napredku, danes še vedno vsaj 773 milijonov odraslih po vsem svetu ne dosega niti osnovne pismenosti. Prav zato je izjemnega pomena, da se o tem razpravlja in na to opozarja, saj pismenost vsakemu posamezniku zagotavlja večjo zmožnost enakopravnega in suverenega vključevanja v družbo.

V ta namen je UNESCO pripravil svetovno spletno srečanje na temo "Poučevanje in učenje pismenosti v krizi COVID-19 in po njej: vloga učiteljev in spreminjanje pedagogike", s ciljem spodbujati pismenost mladih in odraslih z ustvarjanjem znanja in njegovo izmenjavo o učinkovitih učnih metodologijah med krizo COVID-19 in po njej.

Na srečanju se bo razmišljalo o vprašanjih, kot so: 

  • Kateri pristopi k poučevanju in učenju pismenosti so ustrezni in učinkoviti?
  • Kako je kriza COVID-19 vplivala na učitelje in poučevanje pismenosti?
  • Kako si lahko zamislimo poučevanje in učenje pismenosti mladih in odraslih v času krize COVID-19 in v prihodnosti?

Spletno srečanje bo potekalo danes od 13.30 do 15.30 ure.

Za več informacij o dogodku klikni tukaj.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad za UNESCO

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

97188

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino