Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 17 Mar. 2020

Mednarodni dan žena z Angelo Davis

Dva dneva po mednarodnem dnevu žena so le-tega v Pekarni Magdalenske mreže obeležile_i s skupnostnim branjem v okviru programa Knjižnica tete Rose. Izbrale_i so poglavja iz knjige "Ženske, rasa in razred" politične aktivistke, pisateljice in profesorice Angele Davis.

V knjigi avtorica poda zgodovinski pregled gibanja za pravice žensk s poudarkom na pripadnicah delavskega razreda. Podrobneje prikaže tudi, kako so rasistični in klasistični predsodki gibanje razdelili. Angela je o svojih političnih ciljih zmeraj jasno pisala in v skladu z njimi tudi delovala. Sledila je stališču, da sveta ni dovolj le razlagati ali pojasnjevati, temveč ga je treba tudi spreminjati. Pisala je zgodovino revolucionarnega političnega boja, v katerem je vidno sodelovala, ter zgodovino krivic in protislovji ameriške družbe v drugi polovici 20. stoletja. Zavedala se je, da je praksa rasizma v celoti vključena v kapitalistično ekonomsko zgradbo, predvsem v njeno hierarhično, izkoriščevalsko in tekmovalno okolje. S pomočjo marksistične analize je postavila tezo, da je ločnica med izkoriščevalci in izkoriščanimi mnogo širša od rasne ločnice.

Dogodek so sestavljali trije deli, ki so se sicer medsebojno prepletali. Uvodoma so pobližje spoznali življenje, delo in ideje Angele Davis ter dve izbrani poglavji, katere odlomke so kasneje prebrale_i in o njih diskutirale_i. Osredotočile_i so se na poglavji "Posilstvo, rasizem in mit črnega posiljevalca" ter "Bližajoča zastarelost gospodinjskih opravil" in tako diskutirale_i o različnih oblikah nasilja, predsodkih in družbenih vzorcih ter gospodinjskih opravilih kot nevidnem, ponavljujočem, neproduktivnem in nekreativnem delu. Teze zapisane v odlomkih so aktualizirale_i in diskusijo zaključile_i z ugotovitvami, da neoliberalni kapitalizem še uspešneje ločuje različne družbene skupine ter da če želimo preseči izkoriščanje, moramo spremeniti družbeno-politični sistem.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

34528

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino