Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Nov. 2020

MKC Maribor gosti odmevnega uličnega umetnika 3D Filipa

Pred Mladinskim kulturnim centrom Maribor na območju Kulturnega centra Pekarna te dni nastaja prvi trajni 3D grafit v regiji, ki ga ustvarja priznani hrvaški umetnik in nosilec rekorda v Guinessovi knjigi rekordov za najdaljšo anamorfno sliko na svetu – Filip Mrvelj alias 3D Filip.

Najnovejša umetnina 3D Filipa bo odslej krasila prostor pred Hostlom Pekarna in upravno stavbo MKC Maribor ter ponudila še eno edinstveno umetniško točko, ki vabi v Kulturni center Pekarna. Z njo bo nadarjeni umetnik pustil svoj pečat tudi v Mariboru, kamor bo prva stalna 3D poslikava v SV delu Slovenije odslej vabila na ogled.

Projekt je nastal v sodelovanju s samostojno mariborsko kulturno producentko Tanjo Cvitko, Filip pa jih ni prepričal zgolj z ustvarjalnostjo, temveč tudi zaradi njegovih številnih podvigov in dosežkov, s katerimi si je ustvaril široko prepoznavnost na mednarodnem nivoju – med drugim je nosilec svetovnega rekorda za najdaljšo anamorfno sliko na svetu (Guinessova knjiga rekordov 2013, rekord je bil od takrat že izboljšan) in pobudnik odmevnega projekta Vukovart s katerim že četrto leto mesto Vukovar spreminja v prestolnico vizualnih in drugih povezanih umetnosti, z lokalnimi in gostujočimi umetniki.

S tem bo odslej tudi Maribor na zemljevidu njegovega ustvarjanja, hkrati pa projekt ponovno izpostavlja pomembnost, lepoto in umetniško vrednost ulične umetnosti ter grafitiranja.

Marja Guček, direktorica MKC Maribor, je o umetniku povedala: “V zadnjem letu se v Mariboru več govori o grafitih, grafiti se počasi prepoznavajo kot oblika umetnosti, neke vrste galerij na prostem, ki lahko doprinesejo tudi k razvoju kulturnega turizma. Že sedaj poznamo veliko primerov mest v naši bližini, v katerih obiskovalci poiščejo, ponavadi večje umetniške grafite – murale, samo zato, da naredijo fotografijo pred njimi ter z objavo le te posredno promovirajo tudi mesto. Na MKC Maribor smo že dlje časa razmišljali o tem, da bi prostor pred stavbo izkoristil za večji talni 3D grafit, ki pri nas še niso razširjeni. Po poizvedovanju v Sloveniji nismo našli grafitarja, ki bi v preteklosti že izdeloval večje 3D talne grafite, zato smo k sodelovanju povabili Tanjo Cvitko, ki v Mariboru vodi grafiti sprehode, prav tako pa je povezana z nekaterimi grafiterji v tujini. Zelo hitro smo se ujeli s Filipom, ki v teh dnevih končuje grafit, želimo pa si, da v naslednjem letu sodelovanje nadaljujemo z novim muralom, ki bo tega vsebinsko nadgrajeval.”

Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

70261

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino