Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Mar. 2019

Mladi razmišljali o integraciji migrantov

Na Malti so se v sklopu Erasmus+ KA1 projekta "Zavedna integracija migrantov" (Aware Migrant Integration) srečali mladi, ki jih zanima problematika integracije migrantov in beguncev ter sami želijo aktivno prispevati k iskanju primernih rešitev na tem področju.

Malta je bila idealen kraj za tovrstno razmišljanje, saj je pogosto prvo okolje, v katerega pridejo migranti, ko vstopijo v EU. Delavnic, ki so potekale med 13. in 21. 3. 2019, v mestu Marsaskala, so se udeležili tudi mladi predstavniki pod okriljem Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Mladi so na delavnicah spoznavali, v kakšno okolje prihajajo migranti, ko vstopijo v EU, kakšne so ovire na katere pri tem naletijo, kako jih sprejema okolje, v katerega pridejo, in kako jih sprejmejo ljudje. Težišče delavnic je bilo identificirati največje strahove migrantov in beguncev ter iskanje konkretnih rešitev za probleme pri integraciji, s katerimi se srečujejo.

Na delavnicah so želeli poudariti tudi vidik pozitivnega doprinosa, ki ga v naše družbe prinašajo migranti (njihova znanja, veščine, potenciali), kar je med ljudmi pogosto spregledano. Na projektu so se udeleženci spoznali tudi z delom z otroci migrantov in beguncev, načinom njihove integracije v družbo in s tem, kaj so na tem področju do sedaj že naredili na Malti. Z vsemi aktivnostmi so želeli mladi raziskati težave, s katerimi se soočijo migranti in begunci ob prihodu v novo državo, prav tako pa osvetliti tudi izkoriščanje teh oseb, problematiko trgovanja z belim blagom in prijeme, s katerimi se je mogoče uspešno boriti zoper to.

Mladi, ki so predstavljali Slovenijo, so na delavnicah predstavili tudi posebnosti naše kulture – potico, Gorenjka čokolado, Golico, zgodovino naše zastave in simboliko grba, z namenom, da bi udeleženci spoznali posebnosti kultur ostalih držav udeleženk.

V sklepnem delu so mladi poudarili potrebo po nadaljnjem sistematičnem reševanju področja integracije migrantov in beguncev, pri čemer je ena izmed rešitev tudi kadrovska in finančna okrepitev organizacij, ki se s tovrstno problematiko strokovno ukvarjajo.

Drugi del projekta "Zavedna integracija migrantov"(Aware Migrant Integration) bo potekal konec junija in v začetku julija na Saint Marteenu.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

67981

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino