Angažiraj se / EU zadeve

Mladi so v Celju spoznali kandidate za evropske volitve

7. 5. 2019 avtor: Mladinska mreža MaMa

Ob bližajočih se evropskih volitvah smo se 6. maja 2019 zbrali v Celjskem mladinskem centru, kjer so imeli mladi priložnost spoznati kandidate in kandidatke na volitvah v Evropski parlament. Soočenja se je udeležilo veliko mladih, česar so se politični predstavniki veselili. Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije, je obiskovalce nagovorila, da »je pomembno, da se zanimajo za politiko, da so dejavni in, da stvari ne prepuščajo naključju.«

Veliko je bilo govora o področju mobilnosti mladih, ki ga pokriva program Erasmus +. Vprašanje, kako bodo kandidati in kandidatke na volitvah v Evropski parlament podprli programe mobilnosti, je predvsem predstavnika levice vodilo v smer opozarjanja na ekonomsko izseljevanje mladih. Mobilnost, izvajana v namen izobraževanja in vseživljenjskega učenja, je nasprotna nehotenemu – ali delno hotenemu – izseljevanju izobraženih mladih, ki v domovini ne najdejo primerne zaposlitve. V zvezi s tem smo govorili o tako imenovanem begu možganov, ki predstavlja nevarnost za naš narod. Vsi udeleženci soočenja so bili enotni v tem, da je bolj kot vrsto kratkoročnih projektov in izletov, mladim potrebno zagotoviti dolgoročno zaposlitev, ki je primerna za vse, ki so v študij vložili svoj trud, pa plačilo zanj iščejo v državah severno od meje. Ob tem je bil predlagan nabor standardov, kjer se dela na družbenem varstvu, dostojnem plačilu, večji vlogi zaposlitvenih agencij ter predvsem na omogočanju vrnitvi ljudi domov. Dostojno je treba plačati strokovnjake, da ne bodo »bežali« v Nemčijo in druge države ter postaviti gospodarstvo na prvo mesto. »Evropa mora delati za ljudi, ne za kapital«, je še povedal Lovro Centrih (Levica).

Erasmus+ je super, ni pa vse,” meni Urša Zgojznik (Povežimo.seter dodaja, da bi morali pospešiti tudi izmenjavo učiteljev. “Izobraževanje ne sme biti polje, podrejeno kapitalu in prepuščeno trgu,” je še poudarila. Tudi Alja Domjan (SDS) je izpostavila enako dejstvo, da so tisti, ki gredo v tujino, veliko bolj zaposljivi, a je dodala, da bi morala biti prioriteta držav članic EU ustvariti okolje, v katerega se bodo mladi po nabiranju izkušenj v tujini radi vrnili. Kot eno od pomembnih tem v prihodnjem mandatu je izpostavila vprašanje, kje bo, na primer, slovenski državljan, ki bo delal v Nemčiji in ostal brez zaposlitve, uveljavljal socialne pravice.

Kandidati in kandidatke so govorili še o nataliteti Slovencev in državljanski vzgoji, ki naj bi jo uvedli v osnovno izobraževanje in s tem ozaveščali o politiki in državi, davkih in možnih načinih udejstvovanja v širši družbi. Vsi kandidati so se strinjali, da je mladim potrebno predstaviti obstoječe možnosti, ki jih imajo na volitvah in jim približati zapleten ustroj družbenega sistema.

»Podpiram politično vzgojo. Veliko mladih si želi sodelovati ali pa že sodelujemo. Povejte nam, kaj vse imamo za izbrati, med čim izbiramo, da ne bomo tavali v temi«, je o volitvah povedala ena od poslušalk in volivcev v zbrani množici.

Seveda pa se je tudi tokrat govorilo o stanju našega okolja. Kandidat Levice evropski izziv vidi v okoljskem preobratu ali tako imenovani zeleni zaposlitvi, ki se zavzema za sprotno reševanje problemov, ki jih črta (ne)skrb za okolje. Dom, delo in čisto okolje so po njegovem glavne stvari, ki jih mora Evropa zagotoviti.