Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Nov. 2021

Mladi verjamejo v boljši svet

Rezultati mednarodne raziskave UNICEF-a in Gallupa razkrivajo, da otroci in mladi skoraj za 50 % pogosteje od starejših verjamejo, da se svet z vsako generacijo spreminja na bolje. Hkrati pa več kot tretjina mladih poroča o pogostem stresu in anksioznosti, vsak peti pa o povečanju depresije. 

Raziskava The Changing Childhood Project  (Projekt spreminjajočega se otroštva) je prva raziskava, v kateri je več generacij z vsega sveta delilo svoj pogled na svet in povedalo, kako je biti otrok v današnjem svetu.

Podatki kažejo, da vse več mladih verjame, da se je izboljšalo doživljanje otroštva, saj jih je velika večina prepričanih, da otroci dandanes uživajo boljšo zdravstveno nego ter izobraževanje in več fizične varnosti kot generacija njihovih staršev. Kljub optimizmu pa mladi niso naivni, saj neučakano pričakujejo ukrepe na področju podnebnih sprememb, so skeptični glede informacij, ki jih dobijo na družabnih medijih, spopadajo pa se tudi z občutki depresije in anksioznosti.

Da je duševno zdravje otrok danes boljše kot je bilo za njihove starše med odraščanjem, meni le manj kot polovica mladih (v povprečju 48 odstotkov). Ti rezultati so v veliki meri posledica razpoloženja v državah z visokimi dohodki, kjer tako mladi kot starejši opažajo, da je danes duševno zdravje otrok slabše. Tako mladi (59 odstotkov v povprečju) kot starejši (v povprečju 56 odstotkov) se tudi strinjajo, da se otroci danes soočajo z večjim pritiskom, da bi uspeli, kot njihovi starši v otroštvu.

Današnji 15 do 24-letniki tudi pogosteje poročajo, da pogosto čutijo tesnobo in depresijo v primerjavi z odraslimi v starostni skupini 40 let in več. V povprečju več kot tretjina mladostnikov (36 odstotkov) v 21 državah poroča o tem, da so pogosto anksiozni, zaskrbljeni ali nervozni, v primerjavi s 30 odstotki starejših ljudi. Vsak peti mladostnik (19 odstotkov) pa pravi, da je pogosto depresiven in da ga zanima le malo stvari, v primerjavi s 15 odstotki starejših.

Druge ugotovitve raziskave UNICEF-a in Gallupa

  • Večina mladih meni, da splet predstavlja resno nevarnost za otroke, ki lahko naletijo na nasilne ali pornografske vsebine (78 odstotkov) ali pa so žrtve zastraševanja in nasilništva (79 odstotkov).
  • Le 17 odstotkov mladih trdi, da »zelo« zaupajo družabnim medijem in menijo, da so na njih dostopne zanesljive informacije.
  • 64 odstotkov mladostnikov v državah z nizkimi in srednje visokimi dohodki meni, da se bo otrokom iz njihove države po gospodarski plati godilo bolje kot njihovim staršem, mladostniki iz držav z visokimi dohodki pa dvomijo v gospodarski napredek. Manj kot tretjina mladih anketirancev v teh državah namreč meni, da se bo otrokom po gospodarski plati godilo bolje kot njihovim staršem.
  • V povprečju 59 odstotkov mladostnikov meni, da je pritisk, s katerim se trenutno soočajo otroci glede svojega uspeha, večji od tistega, s katerim so se soočali njihovi starši.
  • V povprečju skoraj tri četrtine mladih, ki se zavedajo podnebnih sprememb, verjamejo, da bi morale vlade uvesti in izvajati pomembne ukrepe za njihovo naslavljanje.
  • V skoraj vseh državah, v katerih se je izvajala anketa, velika večina mladih meni, da bi se njihove države uspešneje spopadale z grožnjami, kot je denimo pandemija bolezni COVID-19, če bi vlade pri tem sodelovale z drugimi državami, namesto da se vprašanj lotevajo same.
  • Mladi močno podpirajo pravice LGBTQ+ skupnosti, v boju za enakopravnost pa so najbolj dejavna mlada dekleta. 
  • V povprečju 58 odstotkov mladih v starosti od 15 do 24 let meni, da je zelo pomembno, da politični vodje prisluhnejo otrokom.

Več o kampanji UNICEF-a Slovenija Kako se počutiš najdeš na povezavi

Poseben video, ki so ga otroci posneli s podporo Nipkeja, si lahko ogledate tukaj

P-ODPORNI mladi je del projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«, ki ga sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

Vir: UNICEF Slovenija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62293

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino