Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Nov. 2019

Mladinske organizacije ponovno pozivajo Vlado

Mladinski svet Slovenije (MSS) je ob novici omejitve Banke Slovenije pri posojilih včeraj sklical srečanje mladinskih in drugih organizacij, ki zastopajo mlade, da bi se pogovorili o morebitnih skupnih aktivnostih proti ukrepom Banke Slovenije.

Na MSS so mnenja, da mladi "živimo v svetu prekarnih zaposlitev, nizkih prihodkov, nemogočega dostopa do primernih stanovanj. Osamosvajanje nam je v veliki meri onemogočeno. Omejitve pri pogojih za posojila, kot jih je z novembrom odredila Banka Slovenije, pa so oz. bodo položaj mladih še dodatno poslabšale." Na te izzive organizacije mladinskega dela že leta opozarjajo.

Srečanje so sklicali z namenom pripraviti skupno stališče na temo že tako slabega položaja mladih, ki se je z omejitvijo kreditiranja s strani bank še poslabšal in s tem še poglobil problem, ki je med mladimi danes najbolj pereč: dostopnost stanovanj, tako v mestih kot na podeželju.

Ne glede na to, da so po mnenju mladinskih organizacij kriteriji omejitev kreditiranja, kot jih je postavila Banka Slovenije, nerazumno visoki (ali pa imamo v Sloveniji izjemno nizke plače), menijo, da je tokrat na potezi predvsem vlada, ki lahko k reševanju bivanjski problematike končno pristopi konstruktivno in prične z uresničevanjem vsaj tistih obljub, ki so jih stranke zapisale v koalicijski pogodbi. Zato so mladi včeraj na predsednika Vlade RS naslovili poziv, naj se z njimi sreča ter jim tako omogoči predstaviti njihovo stališče ter jih hkrati seznani s svojim pogledom na problematiko. Poziv za srečanje so nasloviti tudi na parlamentarne politične stranke ter na guvernerja Banke Slovenije. 

Organizacije so na srečanju izpostavile tri ključne teme oz. zahteve do države, in sicer:

  • Poziv državi, da jamči za stanovanjske kredite tistih mladih (in ostalih skupin prebivalstva), ki prvič dolgoročno rešujejo svoj stanovanjski problem in jim zaradi omejitev s strani bank (torej zaradi višine prihodkov ali prekarne zaposlitve), stanovanjska posojila niso dostopna.
  • Nujnost gradnje študentskih domov oz. nastanitev, ki jih trenutno v Ljubljani in na Primorskem močno primanjkuje. Mnogi študentje so si zato (če so seveda finančno sposobni) primorani iskati neustrezne oblike bivanja v kraju študija, kot so npr. hostlih, kjer poleg visoke cene nastanitve plačujejo celo turistično takso.
  • Seveda pa ob vsem tem ne pozabljamo na tisto ključno:  gradnjo predvsem javnih najemnih stanovanj, ki pa nujno potrebuje vložek države, saj bomo le tako lahko dolgoročno vzpostavili normalne razmere na stanovanjskem trgu. 

Kot lahko preberemo v njihovi izjavi za javnost, so v tem letu na predsednika vlade naslovili že 3 pozive k reševanju stanovanjske problematike in k srečanju z njim, pa odziva doslej ni bilo oziroma so bili napoteni na Ministrstvo za okolje in prostor, ki pa "zgolj samo, brez jasne in dolgoročne usmeritve vlade ter podpore drugih resorjev zagotovo ni zmožno narediti resničnih sprememb." Ob uveljavitvi omejitev kreditiranja, kot jih je postavila Banka Slovenije, pa so prvič s strani predsednika Vlade slišali, da ga skrbi problematika mladih in dostopnost do stanovanj. "Želimo si, da bi bila vlada dejansko, in ne le priložnostno v spletnih izjavah, sposobna videti dlje v prihodnost in ne le v dometu svojega mandata." so še poudarili.

Pozivu MSS so se na srečanju pridružile naslednje organizacije:

Dijaška organizacija Slovenije, Mestni mladinski svet Maribor, Mlada Slovenija, Mladi forum, Mladinski svet Ravne na Koroškem, Nova generacija, Slovenska demokratska mladina, Študentska organizacija Slovenije, Zavod Nefiks

Celotna izjava za javnost je na voljo tukaj.

Vir: Mladinski svet Slovenije
Foto: facebook Banka Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

86332

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino