Zdravje

#MLADISECEPIMO IN POTUJEMO

4. 8. 2021 avtor: Uredništvo

Sončna Šrilanka, tropski Bali, vroča Italija, neverjetna Islandija, čarobna Francija in temperamentna Španija so le ene od priljubljenih destinacij med mladimi, ki jih lahko obiščete, če ste cepljeni. Držav, ki ob vstopu med drugim zahtevajo tudi potrditev o cepljenju je še mnogo več in vedno več mladih se odloča, da jih to ne bo omejevalo pri raziskovanju sveta.

Pri načrtovanju poti v tujino je pomembno spremljati epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preveriti pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevati odločitve tamkajšnjih oblasti. Vsaka država določa svoje pogoje za vstop turistov, mnogim pa je skupno to, da omogočajo lažje potovanje prav cepljenim.

Veljavna cepiva, s katerimi lahko brezskrbno potujete po Evropi in v večino ostalih držav po svetu so: BioNTech in PfizerModernaAstraZenecaJohnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals in CureVac.

Države, ki cepljenim omogočajo lažje potovanje so Armenija, Egipt, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Finska, Francija, Švedska, Šrilanka, Indija, Islandija, Katar, Nemčija, Norveška, Španija, Ukrajina, Italija in mnoge druge privlačne destinacije.

Za tiste, ki cepiva še niso prejeli, v nekaterih državah za vstop veljajo tudi naslednji pogoji:

Po Evropi je možno potovati tudi z evropskim digitalnim covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Dejstvo je, da cepljenje odpira vrata v svet, omogoča vrnitev v normalno in aktivno življenje ter mladim omogoča, da svoja mladostniška leta preživijo s potnim listom v roki, “glavo na plaži in s čivavo na straži”, zato je pomembno, da #mladisecepimo.

Aktualne pogoje s seznamom vseh držav najdete na povezavi.