Vključenost

“Nista se učila le prostovoljca, učili smo se tudi mi”

17. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Z izvedbo projekta Spanish sLOVEnia so na Zavodu Nefiks med marcem 2019 in februarjem 2020 gostili dva prostovoljca iz Španije, Davida in Javija, ki sta bila z vključitvijo v projekt, ki je potekal v okviru Evropske solidarnostne enote, vključena v različne aktivnosti. S svojo prisotnostjo sta med mladimi spodbujala ljubezen do ljudi, okolja, Evrope, sveta, vrednot, neformalnega učenja in izobraževanja. 

Javi je polovico svojih dni preživel na Zavodu Nefiks in v Mladinskem centru Vič, kjer je mladim predstavljal različne evropske priložnosti ter programe ESE, deloval v španskih jezikovnih klubih, z Davidom izpeljal Španski jezikovni tabor, drugo polovico leta pa je preživel na Zavodu Bob in v MC Ulca, kjer je bil aktiven v gledališču zatiranih, v različnih delavnicah ter v soldelovanju s Socialno akademijo pripravil sobo pobega.

Glede na to, da je projekt trajal kar eno leto, so si na Nefiksu vzeli čas, se ozrli nazaj in pogledali, kako jim je šlo ter v kakšni meri so dosegli cilje. Izmed ciljev, ki jih je imel sam projekt, so ocenili, da je bil med vsemi najbolje dosežen “Našim aktivnostim dodati večkulturnost in mednarodnost”. Več najdete v članku tukaj. Morajo pa priznati, da se se tudi oni tekom projekta veliko naučili! Takšen projekt namreč ni le učna izkušnja za prostovoljca. Je tudi učna izkušnja za mladinske organizacije. In zato bo (upajo) njihov naslednji ESE projekt sLOVEnische gESChichte še boljši!  

Ob koncu se zahvaljujejo tudi obema mentoricama, ki sta od daleč spremljali njihovo delo in od blizu opazovali rast prostovoljcev. Hvala tudi Zavodu BOB, ki je odprtih rok sprejel Javija, ki je na polovici ESE izkušnje spoznal, da mu naša organizacija ne more nuditi tega, kar si je ob prihodu želel. Hvala Slovencem in Slovenkam, ki ste morda čisto nevede pomagali “njihovima špancema”, da sta se tukaj počutila kot doma. Hvala pa tudi Evropski komisiji in Nacionalni agenciji MOVIT, ki financirata takšne programe. 

P.s.: Prostovoljca David in Javi sta že mesec dni doma, v Španiji, žal za štirimi stenami, a zdrava.

Vir in foto: Zavod Nefiks