Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Odločaj, da ne bodo drugi odločili zate!

19. 3. 2019 avtor: Uredništvo

Evropska unija pomembno vpliva na življenja vseh nas, če se tega zavedamo ali ne. Zato je pomembno, da tudi mi vplivamo nanjo, ko dobimo priložnost za to. Ena izmed takih priložnosti so prihajajoče evropske volitve, na katerih bomo 26. maja izbirali bodoče poslance Evropskega parlamenta. 

Če lahko sodimo po udeležbi na prejšnjih evropskih volitvah, ko je leta 2014 na volišče prišel samo vsak sedmi (!) mladi volivec, politika ni nekaj, kar bi pritegnilo mlade. A v času, ko Brexit ter vzpon populizma, nacionalizma in evroskepticizma postavljajo pod vprašaj nadaljnji obstoj Evropske unije, prostora za brezbrižnost in brezvoljnost ni več. 

Nasprotno, prav mladi bi se morali najbolj zavedati, da ključna vprašanja, ki bodo zaznamovala našo prihodnost – od boja proti podnebnim spremembam in (ne)odgovornega ravnanja človeka s svojim okoljem, skrbi za delovna mesta, digitalizacije, do migracij in umeščanja Evrope na nov geostrateški zemljevid sveta -, zahtevajo jasne in konkretne odgovore. 

Bi bila Evropa že danes drugačna, če bi se prejšnjih evropskih volitev udeležilo tudi »manjkajočih« 85 odstotkov mladih volivcev? Morda. Vsekakor pa bi imela več posluha za njihove želje, interese in hotenja. 

Zato vas Pisarna EU parlamenta v Sloveniji vabi, da se z vpisom na spletni strani tokratgremvolit.eu zavežete, da boste 26. maja letos oddali svoj glas, in s sodelovanjem v ekipi prostovoljcev kampanje Tokrat grem volit pomagate poziv na volišča razširiti v vse pore slovenske družbe. Kampanja ljudem ne sporoča, koga naj volijo, saj ni vezana na katero koli stranko ali kandidata, poziva pa jih, naj oddajo svoj glas. 

Kaj še lahko storite? Nalepite plakat s pozivom na volitve v svoji šoli, knjižnici, na občini ali drugem javnem kraju, okrepite  sporočilo z nalepkami Tokrat grem volit, sodelujte pri vodenju istoimenskih prostovoljskih profilov na družbenih omrežjih, izpolnite  razglednico z vašim osebnim razlogom, zakaj se izplača na volitve, in fotografijo z oznako #tokratgremvolit delite z drugimi. Postanite prostovoljec oziroma prostovoljka kampanje Tokrat grem volit in si priborite certifikat Evropskega parlamenta za spodbujanje aktivnega državljanstva. 

Vpišite se torej na spletni strani tokratgremvolit.eu, s pomočjo osebne povezave pozovite tudi prijatelje, sorodnike in znance, naj se udeležijo volitev, postanite del ekipe, pridružite se Facebook skupini Tokrat grem volit – ekipca in sodelujte pri spletnih aktivnostih ali pa nas poiščite na katerem izmed prihajajočih dogodkov oziroma v Hiši EU v Ljubljani. Z veseljem bodo prisluhnili, kako narediti kampanjo še bolj učinkovito, vam predstavili njihove aktivnosti v tej smeri in vas po potrebi založili s promocijskim materialom.

Poskrbite, da tokrat ne bo nič zamujenega. 26. maja oddajte svoj glas na evropskih volitvah in tako prispevajte svoj zidak h gradnji skupne evropske prihodnosti.

Vir in foto: Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji