Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Nov. 2021

OGLED PREDELOVALNICE SMETI RCERO CELJE

V torek, 9.11.2021, je informacijska točka Evropske unije EUROPE DIRECT Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, 23 dijakom Gimnazije Celje Center omogočila ogled predelovalnice odpadkov RCERO Celje. S tem ogledom je EUROPE DIRECT Savinjska naslovila eno izmed prioritet Evropske Komisije - Evropski zeleni dogovor (#EUGreenDeal). 

V EU vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Evropska unija si zato z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki poteka v novembru že od leta 2009 in ga organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+. 

Stara odlagališča komunalnih odpadkov v Savinjski regiji ne ustrezajo Direktivi Evropske unije o odlagališčih odpadkov, omejen prostor teh odlagališč pa ne omogoča nadaljnjega odstranjevanja odpadkov. Zato se je 24 občin v Savinjski regiji odločilo za projekt izgradnje prve in druge faze Regijskega centra za ravnanje z odpadki. Z izgradnjo centra je skoraj 250 tisoč prebivalcev v regiji rešeno odlaganje komunalnih odpadkov za naslednjih trideset do petdeset let.

Na vodenem ogledu so si dijaki ogledali vse njihove obrate, odlaglišče – novo in staro, sortirnico, demontažo kosovnih odpadkov in kompostarno. Cilj ogleda je bil povečati zavedanje mladih o pomenu čistega okolja ter ozaveščati k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki.

Vir: MCC

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

92120

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino