Aktivno državljanstvo / Zaposlovanje

Počitniško delo: kaj, kje, kako, za koliko?

28. 6. 2019 avtor: Uredništvo

Poletje je čas avantur, potepov v neznano in novih izkušenj. Eden od načinov za pridobivanje slednjih, tudi delovnih, je počitniško delo preko študentskega servisa. V nadaljevanju najdete informacije o tem, kakšni so trenutni trendi na področju počitniškega dela, kakšne so urne postavke in katero delo je na voljo. Podatke nam je posredoval e-Študentski Servis.

V lanskem letu je v poletnem času delalo okoli 52.000 mladih. Največja ponudba del je v turizmu, prodaji, gostinstvu, sledijo fizična dela ter promocije. V poletnem času je več prostih delovnih mest, ki so povezana s turizmom. Zaradi poletnih dopustov redno zaposlenih, turistične sezonske konice, dolgih, tudi nočnih delavnikov, dela čez vikende, turistična podjetja zelo težko vse delo opravijo s svojimi redno zaposlenimi. Gre za delo vodnikov, prodajalcev spominkov, receptorjev, animatorjev, reševalcev iz vode, delavcev, ki pomagajo na raznih festivalih. 

Pred 10 leti smo bili v obdobju recesije, zato je največja razlika med letom 2009 in 2019 v številu del, ki so jih delodajalci ponudili dijakom in študentom. Ponudba danes je res pestra, trenutno jih je na voljo več kot 4.000, takrat je bila kar 40 % manjša. 

Zaradi občutno manjše generacije, imajo mladi danes veliko večjo izbiro prostih del, zato si lahko poiščejo tisto delo, ki jih veseli in se preizkusijo na različnih področjih, hkrati pa dobijo tudi boljše urne postavke. Glede na vrsto danes del delodajalci iščejo veliko več kadra, povezanega z delom v informatiki ter spletu (programerji, urejevalci družabnih omrežij, oblikovalci, urejevalci spletnih vsebin ipd.), zaradi večje priljubljenosti Slovenije kot turistične destinacije, je tudi več dela v turizmu – gostinska dela, prodaja, razni vaditelji, vodniki.  

V letu 2018 je bila povprečna urna postavka med počitnicami 5,9 € bruto (5,00 € neto). Trenutno oglaševana dela, ki so najbolj plačana, zahtevajo že neko predznanje, opravljene izpite ali tečaje, ta pa so: poučevanje, inštrukcije od 9 €/bruto dalje, vaditelji/trenerji plavanja od 8,5 €/h bruto dalje, računalništvo in programiranje od 8 €/h bruto dalje ter npr. promocije in degustacije 6,4 € bruto.

Najmanj plačana dela so po urni postavki 4,89 €/h bruto (zakonsko predpisana najnižja urna postavka), običajno gre za naslednja dela: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnjenje polic. 

Vsekakor je pred začetkom dela vredno preveriti:

Pred pričetkom dela je bistveno, da ima vsak dijak ali študent s strani študentskega servisa izdano napotnico, saj se v nasprotnem primeru tako delo tretira kot delo na črno. Pomembno tudi, da se delodajalec in dijak oz. študent uskladita glede urnika dela, urne postavke, trajanja dela ter ostalih podrobnostih, ki so odvisne od posamezne vrste dela. 

Mlade na ljubljanskih ulicah smo povprašali kaj bodo delali, kako so dobili delo in čemu sploh počitniško delo. Izjave si lahko ogledate v spodnjih videih.