Prostovoljstvo

Podeljena priznanja v natečaju Prostovoljec leta 2021

28. 6. 2022 avtor: Mladinski svet Slovenije
Podeljena priznanja v natečaju Prostovoljec leta 2021

V ponedeljek, 27. junija 2022, je v Kongresnem centru Brdo potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta, na kateri so bila podeljena priznanja in t.i. Naj nazivi izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Mladinski svet Slovenije (MSS) je tako že dvajsetič podelil priznanja v natečaju in pripravil zaključno slovesnost, ki jo je gostil predsednik RS Borut Pahor, že 10 let častni pokrovitelj projekta Prostovoljec leta. Ob 20-letnici projekta Prostovoljec leta je predsednik RS izročil Mladinskemu svetu Slovenije posebno zahvalo.

V natečaj je letos prispelo 112 prijav, od tega 88 za posameznike in 24 za projekte. Podelili so nazive Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v dveh starostnih skupinah, Naj prostovoljski projektNaj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, poleg tega pa še dve priznanji za posebne dosežke. Poleg predsednika RS so pri podelitvi sodelovali tudi predsednik MSS Miha Zupančič, minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič, ter ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Naj prostovoljski projekt je postal projekt Lahko berljiva ustava republike Slovenije, ki je nastal v sodelovanju Študentske sekcije društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije in Zveze Sožitje. Gre za 5-letni projekt, v katerem so si izvajalci zadali cilj približati vsebino slovenske ustave vsem tistim skupinam ljudi, ki jo težje razumejo. Mladim, starejšim, osebam z motnjami v duševnem razvoju, drugim osebam s posebnimi potrebami, nepismenim (z ilustracijami); prevedli so jo celo v znakovni jezik za gluhe. Menijo namreč, da si vsi  enako zaslužimo zares poznati najpomembnejša dejstva o državi in predvsem svoje pravice.

Naj prostovoljka v starosti do 29 let je postala Julija Kordež iz Prevalj, in sicer na predlog Zveze slovenske podeželske mladine. Izbrana je bila zaradi izjemno obširnega dela v okviru podeželske mladine, tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju; delo je vključevalo urejanje medijskih vsebin, fotografiranje, snemanje, grafično oblikovanje ter mednarodno sodelovanje, v okviru katerega je med drugim organizirala tri Erasmus+ partnerstva. Naj prostovoljec v starosti do 29 let pa je postal Jakob Osredkar iz Ljubljane na predlog Zavoda Nefiks. Njegovo obsežno delovanje v letu 2021 je vključevalo vodenje številnih aktivnosti za mlade, izvedbo delavnic, razvedrilnih aktivnosti za mlade, projekt Evropske solidarnostne enote, glasbene večere, počitniške programe idr.

Naj prostovoljka v starosti nad 30 let je postala Marjetica Stojanović Verdinek iz Podvelke na predlog Slovenskega društva Hospic. Predlagatelj jo je opisal kot izjemno pri opravljanju svojega dolgoletnega humanitarnega dela z umirajočimi in žalujočimi, hkrati pa tudi svoja znanja in izkušnje deli z izobraževanjem in vključevanjem novih prostovoljcev. Naj prostovoljec v starosti nad 30 let je postal Dejan Sotirov iz Šentvida pri Stični na predlog Eternie, društva za pomoč mladim z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo. Po besedah predlagateljev prostovoljec edini v Sloveniji že 10 let deluje na področju obravnave mladih z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo, pred tem pa je več let deloval na področju obravnave zapornikov, odvisnikov in drugih socialno izključenih skupin. Organizacija, ki jo vodi, se ne financira od države, pa vendar je izjemno aktivna, so zapisali.

V t.i. mladinskih kategorijah, sta priznanji šli Pii Oražem iz Mengša – za Naj mladinsko voditeljico ter Mladinskemu centru Krško za Naj mladinski projekt – Noč čarovnic 2021. Pio je predlagalo Društvo Center za pomoč mladim, v katerega je prostovoljka stopila po naključju za opravljanje preprostih administrativnih del, ter v dokaj kratkem času postala samostojna mladinska delavka; izvajala raznovrstne delavnice za mlade, treninge socialnih veščin in soustvarjala programe za mlade. Projekt Noč čarovnic 2021 pa ni bil le zabava za mlade, pač pa dodelan projekt, ki je vključeval prvine kreativnega pisanja in razmišljanja, igro vlog, otroške delavnice, postavitev hiše strahov, predstavo, koncert, promocijske aktivnosti in druženje; ter prejel naziv Naj mladinski projekt za spodbujanje kreativnega preživljanja prostega časa.

MSS pa je podelil še dve priznanji za posebne dosežke, in sicer Mariki Haler iz Domžal – na predlog Medgeneracijskega centra Bistrica – za dolgoletno aktivnost na glasbenem področju, predvsem pa za izvajanje projekta za starejše S pesmijo do boljšega spomina. Drugi nosilec priznanja za posebne dosežke pa je postal Branko Lepičnik na predlog občine Črna na Koroškem, s katero redno sodeluje pri obravnavi vprašanj s področja življenja invalidov, starejših in drugih ranljivih skupin, v humanitarnih društvih pa je aktiven že 30 let.

Mladinski svet Slovenije je v 20 letih natečaja pripravil 19 zaključnih prireditev (ena je bila odpovedana zaradi epidemije), predsednik Borut Pahor pa je že polovico teh let v vlogi častnega pokrovitelja. V natečaj je v 20 letih prispelo 3.152 prijav, od tega 2.635 za posameznike in 798 za projekte. MSS je tako razglasil 56 naj prostovoljcev, 57 naj prostovoljk, 18 naj prostovoljskih projektov, 13 naj mladinskih projektov, 13 naj mladinskih voditeljev in še veliko posebnih priznanj.