Aktivno državljanstvo

Posvet o državljanskih prostorih – za aktivno državljanstvo

17. 3. 2021 avtor: Uredništvo

Mladinski svet SlovenijeMreža MaMa in Urad RS za mladino so danes pripravili virtualni posvet o državljanskih prostorih – za aktivno državljanstvo, katerega namen je raziskovanje in definiranje državljanskih prostorov za mlade sedaj in v prihodnosti.

Uvodoma je vse udeležence posveta pozdravila mag. Dolores Kores, direktorica Urad RS za mladino, ki je poudarila, da tovrstno srečanje ni zadnje je pa vsekakor začetek in podlaga za nadaljnji razvoj razprave o državljanskih prostorih: »Državljanski prostori – za aktivno državljanstvo so naša osrednja tema precedovanja Svetu EU, s katero se bomo ukvarjali v tem času. Danes bomo skupaj postavili temelje na katerih bomo razvijali razpravo na to temo še naprej. Naša naloga je, da pripravimo temelje za nadaljnji razvoj državljanskih prostorov v Evropski uniji.«

Vse zbrane je nagovoril tudi Miha Zupančič, predsednik Mladinskega sveta Slovenije: »Danes vas bomo pozorno poslušali in prisluhnili vašim idejam, dobri praksi, izkušnjam, saj je zelo pomembno, kaj boste povedali in kakšni bodo današnji zaključki na katerih bomo gradili razpravo naprej.«

Sledilo je kratko teoretično predavanje rednega profesorja, dr. Tomaža Deželana iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki je predstavil teoretičen vidik državljanskih prostorov, kaj so državljanski prostori, kdo so njegovi akterji in udeleženci.

Osrednji del posveta pa je bilo delo v skupinah, kjer so udeleženci razpravljali in iskali odgovore na različna vprašanja, ki so povezana z državljanskimi prostori in aktivnim državljanstvom.

Po skupinskem delu so sledili zaključki v katerih je bilo izpostavljeno:

Kot iztočnica posveta je bil postavljen in predstavljen 9. evropski cilj mladih ‘Prostor in participacija za vse’, ki bo v pomoč pri iskanju skupnega mnenja slovenskega mladinskega sektorja za namene zagovarjanja na aktivnostih predsedovanja in na Evropski mladinski konferenci.

Vir: Uredništvo mlad.si