Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Oct. 2020

Pravljični sprehod za otroke po središču Maribora ob slikanici Alenke Spacal

Družine z otroci, ki se bodo v teh dneh gibale po središču mesta ter vse ostale ljubitelje ilustracij ter pravljičnih dogodivščin, MKC Maribor in festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru vabita, da postojijo ob plakatih velikih dimenzij z reprodukcijami slikanice Alenke Spacal Fižolčica beži pred fižolovo juho.

Načrtovani vodeni sprehodi po ulični razstavi so zaradi epidemije žal odpovedani, kljub temu pa se obiskovalcem mestnega jedra med 20. in 29. oktobrom obeta imenitno doživetje in druženje s Fižolčico na ulicah in trgih v središču Maribora.

Pravljični pobeg s Fižolčico se prične ob pitniku na Slomškovem trgu, kjer se nahajata dva plakata z naslovnico, začetne strani zgodbe ter zemljevid, po katerem vodi sprehod do Gosposke ulice. Tam ob knjigarni Mladinske knjige čaka nadaljevanje dogodivščine, pot se nadaljuje na Glavni trg, kjer v podhodu čaka naslednjih 12 strani slikanice, zgodba pa se zaključi na Vetrinjski ulici v bližini glasbene trgovine. Sprehod traja približno pol ure.

Projekt je pripravil MKC Maribor pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, gre pa že za četrto ulično razstavo slikanic za otroke. Serija uličnih razstav in pripovedovalskih sprehodov je bila zasnovana leta 2017 ob avtorski slikanici Manice k. Musil Slon Stane, leto zatem je sledil sprehod s pripovedovanjem ter vodenje po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar, lansko leto pa so bile razstavljene ilustracije Tine Dobrajc in besedilo iz slikanice Mojce Podgoršek S kozo Kiko v gore. Zaradi izrednih ukrepov je bila letošnja plakatna akcija iz aprila prestavljena na konec oktobra, ko se je na mariborskih ulicah naposled znašla Fižolčica, junakinja četrte avtorske slikanice Alenke Spacal.

Naslovna junakinja, mala modra fižolčica pobegne iz sklede s fižoli, ki so namenjeni za fižolovo juho. Ko se na svojem begu kotali po tleh stanovanja in spoznava svet od spodaj navzgor, so povsod okrog nje same noge. To je perspektiva majhnega otroka, ki raziskuje svojo okolico, ko se igra in plazi po tleh, od koder se že radovedno ozira kvišku. Čigave noge sreča fižolčica na svoji poti? Ali uspe pobegniti fižolovi juhi? Njene dogodivščine se ob menjavi letnih časov sklenejo tam, kjer se začenja nova fižolja zgodba ... 

Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

99370

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino