Angažiraj se / Finance

Predlog za dvig minimalne urne postavke študentskega dela

28. 5. 2019 avtor: Uredništvo

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) sprejemajo predlog stranke Levica o spremembah študentskega dela z mero dvoma.

“Na ŠOS podpiramo vsak predlog, ki povečuje pravice in socialno varnost dijakov in študentov, tako tudi predlagan dvig minimalne urne postavke” pravijo in opozarjajo, da je potrebno ob vsakem predlogu pretehtati tudi mogoče negativne posledice, ki bi lahko ogrozile položaj dijakov in študentov.

Poslanec stranke Levica Miha Kordiš je na novinarski konferenci 15. 5. 2019 predstavil predloge, ki naj bi izboljšali socialni položaj dijakov in študentov, ki opravljajo študentsko delo. Predlog sledi Sporazumu o sodelovanju med Levico in strankami koalicije.

Po mnenju Študentske organizacije Slovenije je dvig minimalne urne postavke smiseln, vendar samo, če je realen in ga lahko trg dela oz. gospodarstvo prenese. Menijo, da bo potrebno vzpostaviti socialni dialog in vsaj pri študentih ter delodajalcih preveriti dejanske zmožnosti za tak dvig. Prav tako se bodo morala s strokovno presojo vključiti pristojna ministrstva, vsaj MDDSZ (trg dela), MIZŠ (enak dostop do izobraževanja), MGRT (gospodarstvo) in MF (javna sredstva).

ŠOS je opozorila na nevarnost zlorab v primeru, da prevoz in malica ne bi bila obdavčena, kot to velja za dodatka za malico in prevoz pri pogodbi o zaposlitvi (po ZDR-1). Ta pomislek je bil upoštevan, saj Levica predlaga, da je strošek povračila malice in prevoza že vključen v minimalno urno postavko (čeprav sta za študente že subvencionirana). Upoštevana je bila tudi sugestija, da se minimalna urna postavka letno usklajuje z minimalno plačo in ne rastjo povprečne bruto plače, kot velja sedaj. Smiselno je tudi, da so študenti za nočno in nedeljsko delo ter za delo na dela proste dni plačani več, podobno kot pri redno zaposlenih delavcih, pravijo na ŠOS.

Več o tem na tej povezavi.

Vir: Študentska organizacija Slovenije