Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Jun. 2021

Predsedovanja Svetu Evropske unije

Zavod Nefiks je pomemben partner mladih ob iskanju poklicne poti in zaposlitve zato ob Predsedovanju Slovenije Svetu EU želijo izpostaviti teme, ki ne bi smele biti spregledane. Mladi si želijo delo in se zavedajo, da se sprejemajo pomembne odločitve za njihovo življenje, tudi v politiki, a na žalost le malokdo od mladih ima možnost sodelovati in soustvarjati prihodnost.

Mladi in politika

Po podatkih statističnega urada iz leta 2018 je glede na število zaposlenih po poklicnih skupinah v povprečju najmanj mladih zaposlenih v poklicih, opredeljenih kot zakonodajalci in menedžerji (infogram, dosegljiv na tej povezavi). Ne preseneča niti, da ob vprašanju mladih (dijakov, študentov in iskalcev zaposlitve), kaj se prične 1. julija 2021 le malokateri ve za pomembne priložnosti, ki jih bi lahko omogočalo sodelovanje ob predsedovanju Svetu EU. Strinjajo se, da so teme, ki so poudarjene z namenom večje varnosti in zaščite Evropske unije, pomembne, pa vendar jih čudi, da v pogovore v večji meri niso vključeni mladi. Le ti bodo sprejete spremembe in odločitve koncila deležni v kar največji meri.

Podpirajo srečanje, ki je namenjeno mladim in dialogu med njimi, (EU Youth Dialogue), ki bo potekal konec septembra, pa vendar za vključevanja mladih v postopke sprememb le to ni dovolj.

Kaj si mladi želijo

Mladi si želijo dela in sodelovanja. Zavedajo se svoje neizkušenosti, zaradi česar se nanje pogosto tudi pozablja. Zaposlitev in soodločanje o njihovi prihodnosti sta ob pogovoru z mladimi vedno bolj odločno izražena. Želijo si enakovrednega položaja ob odločanju, saj se sodelovanje drugače zdi nesmiselno. Ob enem se na tak način manjša socialna vključenost v dialoge med skupnostmi in aktivno državljanstvo mladih.

Kje mladi v Evropski skupnosti vidijo priložnosti

»Zagotovo je velika priložnost za mlade možnost izmenjav, ki niso samo študijske, pač pa tudi prostovoljne. Žal pa je poznavanje možnosti zanje precej slabo.« (Mija Repenšek, 26 let, mlada zaposlena v mladinskem sektorju). Mladi cenijo dosedanje prizadevanje evropske politike za širjenje in enakost možnosti za izobraževanje in zaposlitev, pri čemer pa so možnosti, ki jih ponuja poleg študentske izmenjave manj znanje. Predvsem ob izmenjavi mladinskih delavcev, študijskih praksah v članicah unije kot tudi štipendiranje.

Predvsem pa mladi vidijo priložnost  in nujnost v vključevanju tudi v evropsko politiko in sodelovanje pri odločitvah, ki bodo v prihodnosti krojile njihovo življenje.

Ob tem dnevu želijo Sloveniji, da ne pozabi na mlade, saj je prihodnost v njihovih rokah.

Vir: Zavod Nefiks

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

13067

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino