Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 09 Jan. 2020

Pripravljeni na svet: v tujino s Programom MEPI

Mlade danes zelo zanima svet onkraj meja domače države. Odlična odskočna točka za odkrivanje novih dežel je Program MEPI, ki je razširjen v več kot 130 državah po svetu.

Udeleženci programa se v tujino odpravljajo v okviru pustolovske odprave ali projekta Neznani prijatelj. V letu 2019 se je v tujino podalo kar 109 mladih, obiskali pa so Turčijo, Avstrijo, Mavricij, Anglijo, Wales in Madeiro. Večina obiskov ima zaledje v večletnem bilateralnem sodelovanju, zato v prihodnjih letih pričakujejo tudi mlade goste iz tujine.

Mednarodni projekti so pomembni, saj se naše kulturno okolje hitro spreminja in postaja vedno bolj raznoliko. Program MEPI zato stremi h krepitvi medkulturnega dialoga, cilj pa je mlade naučiti, kako se mirno in konstruktivno spoprijeti z multikulturno družbo in razviti občutek pripadnosti skupnosti. Pri tem je pomembno, da mladi pridejo v stik s pripadniki drugih kultur, poiščejo vzporednice in razlike v kulturah in razumejo, da na svet ne gledamo vsi z istimi očmi.

Tudi leto 2020 bo pri MEPI-ju mednarodno obarvano, saj že napovedujejo nove projekte v tujini. Posebej zanimiva pa bo mednarodna odprava v Gruzijo, ki jo organizirajo mladi iz Društva GAHA Slovenija, ki so bili pred kratkim še sami udeleženci programa, sedaj pa so nadobudni mladinski voditelji, ki želijo svoje izkušnje predati drugim mladim. 

Prijave na mednarodno odpravo v Grzijo bodo zbirali do 15. januarja 2020 preko spletnega obrazca, vse informacije o odpravi najdeš tukaj.

Vir in foto: MEPI

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

24503

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino