Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Jun. 2022

Problem je v domači pridelavi alkohola in slabemu zgledu staršev

Mladi so v Idriji s na posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah izpostavili problem domače pridelave alkohola in slabega zgleda staršev ter skupaj s strokovnjaki iskali rešitve, kako to spremeniti in posledično izboljšati prometno varnost ter zmanjšati vožnje pod vplivom alkohola.

V torek, 14.6.2022, je v Mladinskem centru Idrija potekal posvet Heroji furajo v pižamah, katerega glavni cilj je bilo iskanje rešitev za zmanjševanje števila voženj pod vplivom alkohola. Organizator posveta je bil Zavod VOZIM, ki je skupaj s partnerji Toyota Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna \TBWA, omogočil mladim, da prisluhnejo strokovnjakom in predstavnikom lokalnih odločevalcev o varnosti v prometu in tvegani rabi alkohola.

Na posvetu je sodelovalo 22 dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija. Prisotne sta najprej nagovorila Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija in podžupan Občine Cerkno, Domen Uršič. Sledila je okrogla miza, kjer so sodelujoči strokovnjaki prisotne seznanili s problematiko pitja alkohola in vožnjo pod vplivom alkohola. Sodelovali so NIJZ, Javna agencija RS za varnost prometa, Policijska postaja Idrija, Prostovoljno gasilsko društvo Idrija in reševalna služba iz Zdravstvenega doma Idrija. Sledila je predstavitev ambasadorja Zavoda VOZIM, Žige Breznika, ki je skozi osebno zgodbo predstavil pomen varnosti v prometu med mladimi.

V praktičnem delu, ki je sledil, so mladi pripravili predloge izboljšav na področju preventive pri pitju alkohola in prometne varnosti ter te predloge nato predstavili prisotnim lokalnim odločevalcem. Mladi so kot velik problem zaznali domačo pridelavo alkohola, slab zgled staršev in splošna lahka dostopnost alkohola. Prav tako so izpostavili slabo organizacijo javnega prevoza – izrazili so željo po vzpostavitvi avtobusnih linij v nočnem času.

Na podlagi teh predlogov bosta izdelana akcijska načrta, ki bosta predana županoma Občine Idrije in Občine Cerkno.

V sklopu celotnega modela iniciative Heroji furajo v pižamah so bile izvedene tudi delavnice z mladimi in starši. Mladi so na posvetu izpostavili nujnost ozaveščanja o problemu alkohola med mladimi in so delavnice označili za nujno potrebne.

Vir: Zavod Vozim

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

86237

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino