Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Oct. 2018

Projekt Kuhnapato

Društvo Vesela kuhinja že osem let izvaja projekt Kuhnapato, s katerim želijo mladim približati zdrav način prehranjevanja.

Vse več mladih ne pozna temeljnih sestavin zdravega obroka, zaradi velike in lahke dostopnosti jedi »iz ovitkov«, dosegljivih v trgovinah in obratih hitre prehrane ter njihova »vabljivost« glede na umetne dodatke ter prevelika odsotnost staršev pri vzgajanju otrok k spoštovanju zdrave hrane, pa vodita do vse pogostejših zdravstvenih težav mladih.

Eden izmed glavnih ciljev projekta je dokazati mladostnikom in posledično javnosti, da je zdrava hrana lahko dostopna vsem, ne glede na njihovo ekonomsko stanje, pomemben del projekta pa je tudi ozaveščanje o lokalni pridelavi hrane. Velik poudarek je na sodelovanju s šolami in medvrstniškemu spodbujanju k zdravemu načinu prehranjevanja.

Na videz igriv, privlačen projekt, ima pomembno globlje ozadje. Izpostaviti bi želela socialni vidik, kar je morda opazovalcem prikrito. Gre za sodelovanje med skupinami otrok različnih starosti, nivoja znanj al uspešnosti, kjer prihaja do medsebojnega spoštovanja, učenja »organizacije« v kuhinji, komunikacije, nastopanja. V zadnjih letih smo z dovoljenjem MZ otroke postavili v šolske kuhinje in tako omogočili popolnoma drugačno »klimo« na celotnih šolah. Prihaja do višjega nivoja samopodobe, samozavesti takih, ki jim pri »matematiki« morda ne gre najbolje. V projektu pa dosegajo odlične rezultate in s tem krepijo spretnosti, empatijo in posledično se jim izboljšuje šolski uspeh ter uspeh na ostalih področjih.« je za mlad.si povedala Anka Peljhan iz društva Vesela kuhinja.

Letos je bil projekt Kuhnapato s strani Evropske komisije uvrščen med najboljše prakse za zagotavljanje zdravega in trajnostnega načina življenja, na ravni Evropske Unije.

Oglej si spletno stran projekta, ki mlade osamosvaja, uči vrtenja po kuhinji, obnašanja, razlaga vse živo o primernem hranjenju in »podtika« zdrav način razmišljanja.  

Več

Vir: Društvo Vesela kuhinja

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

91520

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino