Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Naloži:
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Jun. 2022

Raziskava: Mladi in trg dela

Na e-Študentskem Servisu so pripravili analizo ankete “Mladi in trg dela”, ki je bila na temo prihodnosti mladih na trgu dela izvedena v maju in predstavljena na konferenci o krajšem delovniku 17.5.2022. Vzorec je predstavljalo 1.012 dijakov in študentov. Odgovarjali so na vprašanja o študentskem delu ter o tem, kje se vidijo po končanem šolanju. 

 

Na vprašanje "Zakaj se ti zdi študentsko delo pomembno?" so dijaki in študenti na prvo mesto postavili pridobivanje izkušenj že med šolanjem, na drugem mesto to, da si lahko privoščijo nekaj več (npr. izpit za avto, telefon, izlet) na tretjem samostojnost in neodvisnost, ki jo delo prinaša, ter na četrtem mestu dejstvo, da lahko delo prilagajanju šolskim obveznostim.

 

Da trditev, da bi si brez študentskega dela težje finančno privoščil/a študij oz. izobraževanje popolnoma drži je odgovorilo 23 % mladih, da delno drži 17 % mladih, za 21 % trditev delno drži, delno ne. Študentsko delo za mlade še vedno predstavlja pomemben socialni korektiv.

 

Odgovori na vprašanje, kakšne zaposlitve si želijo po končanem šolanju, so pokazali, da si 59 % mladih še vedno želi pogodbo za nedoločen čas, 6 % pogodbo za določen čas. 15 % si želi imeti svoje podjetje, 5 % bi jih bilo freelancerjev, 12 % o tem še ne razmišlja.

 

Pri vprašanju, kakšen delovnik si želijo imeti, ko končajo šolanje in se redno zaposlijo je 48 % dijakov in študentov odgovorilo, da si želi klasični delovnik (5 dni na teden - 8 ur na dan). 27 % mladih je odgovorilo, da si želi skrajšanega delovnika, 8 % se jih vidi v projektnem delu, 3 % mladih si predstavlja drugačen delovnik od opisanih, 14 % mladih pa o delovniku še ne razmišlja. 

 

Zanimiv je bil odprt odgovor na to, kaj je njihova sanjske služba. Mladi so izjemno konkretno zapisali svoje idealne zaposlitve. V odgovorih najdemo od ladijskih strojnih inženirjev do inženirjev mehatronike, referentov na upravni enoti, testnih voznikov za proizvajalca avtomobilov, do kmetov, upravljavcev in lastnikov airbnb nepremičnin in analitičarke umetne inteligence v kibernetski varnosti.

 

Rezultate so povzeli tudi na RTV SLO in v Financah, kjer lahko najdete še več informacij: 

 

- Rtvslo: https://www.rtvslo.si/slovenija/v-zadnjih-letih-velike-spremembe-na-trgu-studentskega-dela-spremembe-tudi-med-iskalci-zaposlitve/628160

in v Financah: https://topjob.finance.si/9000092/Nove-oblike-%28hibridnega%29-dela-krajsi-delovni-cas-cesa-si-zelijo-mladi

vir: e-Študentski servis

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55424

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino