Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Mar. 2021

Raziskava o državljanski identiteti in udejstvovanju mladih

Študent Žan Lep na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v okviru svojega doktorskega projekta izvaja raziskavo o državljanski identiteti in udejstvovanju mladih med 15. in 30. letom. Njen cilj je med drugim oblikovati priporočila za spodbujanje aktivnega državljanstva.

V raziskavi se ukvarja z oblikovanjem državljanske identitete mladih – z drugimi besedami se sprašuje, zakaj se nekateri mladi počutijo povezane s svojo skupnostjo in so na družbenem področju zelo aktivni (npr. kot prostovoljci, člani mladinskih društev, prostovoljni gasilci, taborniki ali člani političnih strank), drugi pa se v takšne dejavnosti ne vključujejo.

Pri tem ga zanima, kakšno vlogo imajo npr. informiranost o družbenih temah, znanje, pričakovanja oseb, s katerimi imajo mladi stik, njihove psihološke značilnosti in seveda njihova lastna prepričanja o pomembnosti aktivnega državljanstva.

Na podlagi odgovorov raznolikega vzorca dijakov, študentov in tistih, ki so šolanje že zaključili, bo poskusil ugotoviti, katerim področjem je v prihodnje smiselno nameniti več pozornosti, da mladim približamoaktivno državljanstvo, ki ima številne pozitivne učinke na njihova življenja.

Sodelovanje v študiji je anonimno, traja približno 20 minut, v zameno za sodelovanje pa lahko udeleženci sodelujejo tudi v nagradni igri za enega od 20 darilnih bonov v vrednosti 20 €.

Vprašalnik za študijo najdete tukaj

Vir: Uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

71521

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino