Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Jun. 2022

Raziskovalci družboslovci na ICYSS v Beogradu do štirih odličij

Med 19. in 23. majem so se mladi slovenski raziskovalci udeležili tradicionalnega tekmovanja mladih znanstvenikov družboslovnih smeri – The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, ki pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije, se je slovenska ekipa mladih raziskovalcev tekmovanja udeležila petič zapored, potekalo pa je na daljavo iz Beograda.

Na področju geografije je sodeloval Dejan Kokanović (I. gimnazija v Celju) in si za svojo nalogo Temno nebo nad območjem Celja – med željo in realnostjo Svetlobno onesnaženje na območju Celja, priboril zlato odličje. Dejan je osvojil tudi srebrno odličje za svoj plakat. Prav tako pri geografiji, sta za nalogo Zlata mrzlica na Dravskem polju, Jakob Benkovič in Mitja Korošec (OŠ Franceta Prešerna Maribor). osvojila srebrno odličje. Ekipo so na geografskem področju dopolnjevali še Sofiia Rypalenko (OŠ Martina Krpana) z nalogo Grenkoba in bolečina černobilske katastrofe ter Klavdija Kalan Krošlin in Vasilij Milić (Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana) z nalogo Analiza geometrije načrtov iz katastra jam s podatki terestričnega laserskega skeniranja. Z zgodovino sta se ukvarjala Nika Perš in Mila Temlin (OŠ I Murska Sobota), ki sta za nalogo Zaklonišča v Murski Soboti prejeli bronasto odličje. V ekipi sta na področju sociologije z nalogo Kakšna je vzgoja otrok v današnjem času? sodelovala še Isabella Fartek in Nejc Mencigar (OŠ Sveti Jurij).

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Na daljavo se je tako predstavilo okoli 60 dijakov in dijakinj iz 10 držav sveta.

Slovensko ekipo je vodila mentorica Vesna Fabjan, zunanja sodelavka ZOTKS.

Vir: ZOTKS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

18774

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino