Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Mar. 2021

Samo JA pomeni JA!

Po izpovedih o spolnem nadlegovanju in nasilju je Inštitut 8. marec v začetku februarja v državni zbor vložil pobudo za zbiranje 5000 podpisov državljanov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. 

»Družba potrebuje novo dojemanje spolnega nadlegovanja in nasilja. Potrebujemo zakon, ki bo v temelju spremenil, kaj posilstvo je in šele to je lahko izhodišče, preko katerega se bodo stvari spremenile,« so prepričani v Inštitutu 8. Marec.

Po njihovem mnenju je trenutna ureditev spolnega nasilja in posilstva v Kazenskem zakoniku zastarela in družbeno nesprejemljiva. Zato so se odločili zbrati vsaj 5.000 podpisov podpore njihovemu predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika na področju posilstva in spolnega nasilja. Do danes so zbrali že več kot 6000 podpisov.

Tudi Vlada RS Slovenije je na predlog Ministrstva za pravosodje sprejela Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika, ki vključuje pomembne spremembe v definiciji kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, in sicer gre za odmik od obstoječega modela prisile k modelu soglasja, ki nudi večjo zaščito žrtvam.

»Podpiram vsa prizadevanja, tako nevladnih organizacij kot strokovnjakov in politikov, ki prisostvujejo pri razpravi o tej družbeno pomembni temi, tudi z vidika ozaveščenosti javnosti o spolni kriminaliteti. Verjamem, da bo, ne glede na predlog zakona, ki bo obravnavan v Državnem zboru – razprava o tem vprašanju odprta, plodna, da bo vključevala tudi stroko, ter da bo usmerjena v skupni cilj –  v najboljšo zaščito žrtev in pravne države,« je svoje mnenje o spremembi zakonodaje v sporočilu za javnost pojasnila ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič.

V Inštitutu 8. marec ob tem poudarjajo, da jim je vseeno katera politična opcija predlaga redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, želijo samo, da se sprejme optimalni zakon v smeri samo JA pomeni JA.

Ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke kampanja za zbiranje podpisov prvenstveno poteka virtualno, preko elektronskih in drugih medijev.  

Vir: Inštitut 8. marec in Ministrstvo za pravosodje

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

41032

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino