Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Mar. 2021

Senčenje na delovnem mestu

Prihajajoča pomlad je prinesla nove izzive dijakom in dijakinjam 3. letnika gimnazije na Srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini. V sredini marca so učenci pričeli s spoznavanjem želenih poklicev na izbranih podjetjih in ustanovah. Dejavnosti programa »Senčenje na delovnem mestu« so del projekta »Z lokalnim povezovanjem do boljših kariernih možnosti za mlade«, ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za javno upravo in ga izvaja Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina v sodelovanju z Zavodom Beta in Mladinskim svetom Ajdovščina.

Senčenje na delovnem mestu že tretje leto koordinira Inštitut za mladinsko politiko, ki je program tudi razvil ob podpori Občine Ajdovščina in v sodelovanju s SŠ Veno Pilon.

Dijakom je omogočeno, da spoznajo poklic, ki ga želijo opravljati in spoznajo vrste študija, ki se za to zahtevajo. V ta namen se pridružijo mentorjem v podjetjih, ustanovah ali zavodih in skupaj preživijo en delovni dan. Dijaki se prej seznanijo z ustanovo, kjer bodo izvajali senčenje, ter mentorjem pošljejo motivacijsko pismo, s katerim predstavijo svoje interese in izbiro študija ter poklica. Z izvedbo senčenja na delovnem mestu je odločitev o prihodnji izbiri fakultete in načrtovanja poklicne poti lažja, saj imajo dijaki priložnost spoznati delovni proces, izzive poklica in stroke. 

Letos je v program vključenih 40 dijakov, ki bodo senčili v 24 podjetjih. Do 20. marca je 15 dijakov že senčilo v podjetju Incom LEONE d.o.o, NET d.o.o Veterinarski bolnici Vipava, Psihoterapiji Nadeja, v Goriškem muzeju, v Studiu Pika Plus, v ateljejih za notranje oblikovanje Sanje Premrn ter oblikovalke Teje Goljevšček, na Osnovni šoli Šturje in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Prvič letos je postal mentor tudi župan Občine Ajdovščina g. Tadej Beočanin, ki je dijaku Davidu Bajcu predstavil svoje delo in pomen vizije razvoja kraja in dejavnosti ter sodelovanja s prebivalci občine.

Dijaki bodo senčenje izvajali še v Veterinarski ambulanti Ajdovščina, Galenskem laboratoriju v Novi Gorici, odvetniški pisarni Vide Mali Lemut, Pokrajinskemu arhivu v Novi Gorici in v BIA Separations. Takoj ko bodo razmere zaradi epidemije dopuščale, dodo dijaki izvedli tudi senčenja v Mlinotestu, Zdravstvenem domu Ajdovščina, Lekarni Ajdovščina, Fakulteti za naravoslovje v Ajdovščini ter v Raziskovalnem centru za humanistiko in Akademiji za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Zahvaljujejo se vsem mentorjem in njihovim sodelavcem, za naklonjenost programu in pripravljenost deliti svoj dragoceni čas in izkušnje z dijaki ter jim tako, za popotnico na njihovi študijski poti, podariti tudi spoznanje o odgovorni uporabi svojega strokovnega znanja za dobrobit skupnosti in osebni razvoj.

Vir: Inštitut za mladinsko politiko

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

79250

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino