Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Dec. 2020

Skavt pomaga bližnjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo

Tako se glasi tretji skavtski zakon, ki spodbuja in vodi člane skavtskega gibanja že od začetkov skavtskega gibanja, pred več kot 100 leti. Skavtinje in skavti so v svetu, v času krize, običajno ena prvih prostovoljnih mladinskih organizacij, ki se odzovejo klicu po pomoči. Tako je bilo med prvo in drugo svetovno vojno, naravnimi katastrofami in ne nazadnje tudi v času te epidemije.

Vse nevladne organizacije, kot tudi Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, imajo v času krize zelo pomembno vlogo in poslanstvo, to je prostovoljno in nesebično pomagati drugim v blaženju posledic epidemije koronavirusa. Skavti v tem času delujejo na treh področjih:

Nudenje pomoči v okviru Civilne zaščite in drugih organizacij

Že od marca letos, Skavti pomagajo na različne načine v okviru Civilne zaščite ali s sodelovanjem v drugih organizacijah (domovi za starejše, Karitas, lokalne skupnosti, bolnišnice ...). Pomoč je odvisna od lokalnih enot in potreb: pomoč pri skrbi za starostnike v domovih za starejše, pomoč pri preurejanju prostorov v bolnišnici, delo v skladiščih in razdeljevanje hrane, varstvo otrok na domu, izdelava mask itd. V akcijah je do decembra sodelovalo 177 polnoletnih prostovoljcev, ki so skupaj opravili 542 ur prostovoljnega dela.

Skrb za duševno zdravje

Spletni portal, ki so ga zagnali spomladi, "Skavt, kako si?" ponuja mladim varen prostor za spoznavanje in krepitev njihovega duševnega zdravja. Je del širšega skavtskega programa "Nisi sam".

Obiskovalec spletnega portala lahko izpolni test, ki mu pomaga pri prepoznavanju čustev. Do sedaj ga je obiskalo preko 4000 ljudi, test je rešilo okrog 700 oseb. Zainteresirani se lahko prijavijo v poseben 5-tedenski program čuječnosti, na katerega se je od pomladi prijavilo 100 oseb. Več na spletni strani.  

Redno delovanje

Osnovno poslanstvo njihove organizacije je celostni razvoj posameznika - otroka in mladega odraslega in tudi v obeh valih bolezni Covid-19 ni nič drugače, le da so bili v teh časih primorani poiskati nove, inovativne načine srečevanja oz. komuniciranja na tedenski oz. mesečni ravni. Otrokom in mladim zaradi šolanja na daljavo in drugih ukrepov v tem trenutku primanjkuje stika s svojimi vrstniki in prijatelji, v njih se nabirajo duševne stiske in občutek nemoči. Izvajanje rednih skavtskih srečanj in dejavnosti na daljavo (pisma, izzivi, spodbude, videokonferenčni klici ...), je tako za njih v tem času še toliko pomembnejše. S tem skrbijo za sprostitev, druženje s sovrstniki in posledično za njihovo duševno zdravje. Srečanj in dejavnosti se je udeleževalo približno 4000 otrok in mladostnikov, vodilo in pripravljalo pa jih je preko 900 prostovoljcev.

Vir: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55450

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino