Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 May 2022

Skavti so organizirali okrogli mizi o aktivnem državljanstvu in vzgoji za mir

Letošnje leto v veliki meri zaznamujejo volitve (parlamentarne, predsedniške in lokalne), ki vsem polnoletnim državljanom omogočajo soodločanje in sooblikovanje naše države.

Prav tako pa leto zaznamuje tudi vojno stanje v Ukrajini, ki vpliva na ozračje, gospodarstvo in politiko celotnega sveta.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je v ta namen za mladinske voditelje in strokovne delavce ter širšo javnost organiziralo dve okrogli mizi:

 • okrogla miza: AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO – MOJE DEJANJE ŠTEJE
 • Na prvi okrogli mizi so spregovorili o pomenu aktivnega državljanstva in udeležbe na volitvah.

  Njihovi sogovorniki so bili dr. Ivan Štuhec, doktor moralne filozofije, dr. Suzana Žilič Fišer, predstojnica Inštituta za medijske komunikacije na Univerzi v Mariboru (FERI), dr. Žiga Turk, profesor na gradbeni fakulteti in nekdanji minister.

  Okroglo mizo je povezoval nekdanji skavtski voditelj Matej Cepin, ki se je z gosti pogovarjal o demokraciji, volitvah, vzdrževanju drže kritičnega razmišljanja in aktivnem državljanstvu.

 • okrogla miza: VZGOJA ZA MIR – MOJE DEJANJE ŠTEJE
 • O pomenu vzgoje za mir, posledicah vojne ter možnostih participacije in pomoči so spregovorili na drugi okrogli mizi.

  V gosteh so se jim pridružili: Darja Groznik, psihologinja, novinarka, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, Milena Pačnik, skavtinja, specialna pedagoginja, od januarja 2018 do decembra 2020 odgovorna za Zaščito otrok in mladostnikov v ZSKSS OM, p. Branko Cestnik, teolog in filozof, duhovni asistent v ZSKSS, Aleš Maver, profesor zgodovine, politolog, dober poznavalec Ukrajine.

  Skavtska voditeljica Neža Petan se je z gosti pogovarjala o vojni v Ukrajini, doživljanju vojne, begunstvu, humanitarnosti in pomoči drugim, z udeleženci pa so svoje pričevanje delile tudi tri ukrajinske begunke.

  Vir: Skavti

  Trenutno ni komentarjev...

  Komentirajte

  72210

  Omejitev znakov 740

  O portalu mlad.si             

  Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
  Kontakt:
  Urad RS za mladino
  Masarykova 16, 1000 Ljubljana
  T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
  Urad RS za mladino