Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Oct. 2020

Skavti z gibanjem nad posledice pandemije

Pandemija je spremenila naš vsakdan, njene dolgoročne posledice pa se kažejo na mnogih področjih – tudi v slabših gibalnih sposobnostih mladih. Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov se zaveda, da je pomemben akter vzgoje otrok in mladine prav gibanje in zdrava prehrana, zato prostovoljce nagovarjajo s projektom Izzivaj – uživaj! 2.0.

Otroci in mladi v razvoju najbolj potrebujejo vsakodnevno gibanje; splošno dokazano je namreč, da je z gibalno uspešnostjo in aerobno vzdržljivostjo močno povezana tudi zmožnost učenja, manj aktivni otroci pa so bolj nagnjeni tudi k debelosti in kroničnim obolenjem. Gibanje in zdrava prehrana sta ključnega pomena za vzdrževanje učinkovitega imunskega sistema. V času pandemije je bilo gibanje močno omejeno – šole, vrtci in igrišča so bili zaprti, interesne dejavnosti odpovedane.

Iz rezultatov SLOfit organizacije je razvidno, da so posledice zaskrbljujoče: do upada gibalne učinkovitosti je prišlo pri skoraj dveh tretjinah otrok, povečal se je delež podkožnega maščevja in povišala se je stopnja debelosti. Če se je telesna pripravljenost v prejšnjih letih spreminjala počasi, so letošnji rezultati strmo negativno padli.

S projektom Izzivaj – uživaj! 2.0 spodbujajo prostovoljce in ostale mlade, da v svoj vsakdan vnesejo večji poudarek zdravemu načinu življenja, predvsem z gibanjem in uravnoteženo prehrano. Preko projektnih izzivov, ki jih mladi prejemajo, se preko neformalnega učenja, na zanimiv način naučijo dobrih navad in prevzamejo zgled voditeljev, s čimer zrastejo v bolj zdrave posameznike, ki znajo poskrbeti za redno vadbo in zdrave obroke.

Več o projektu Izzivaj – uživaj! 2.0 na FB strani projekta ter spletni strani.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.
Vir: Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Foto: Matic Maležič, Emonada

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

42263

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino