Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Apr. 2021

Skupaj za zmanjšanje duševnih stisk med pandemijo

Prva psihološka preventivna akcija študentov Psihologije Filozofske fakultete v Ljubljani. Osamljenost, panični napadi in tesnoba so v času trenutne pandemije še toliko bolj aktualni in pogosti vzroki duševnih težav.

Vsak izmed nas se v življenju včasih sooča z duševnimi stiskami in živobarvnimi težavami, vendar ne ve, kje poiskati pomoč oziroma kaj narediti za izboljšanje počutja. Z vizijo širjenja glasu o pomembnosti duševnega zdravja ter skrbi zanj so se študentje psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani pod mentorstvom asist. Marka Floyda Bračiča združili pri organizaciji prve psihološke preventivne akcije pri predmetu Psihološka preventiva. V okviru projekta »Sam? Ni panike!« med 5. in 26. aprilom letos izvajajo preventivno akcijo, katere namen je ozaveščanje ciljnih populacij o osamljenosti, paničnih napadih ter tesnobi, ki so v času trenutne pandemije še toliko bolj aktualen in pogost vzrok za stiske in duševne težave. Svojo hipotezo so preverili v raziskavi, v kateri je sodelovalo 766 udeležencev med 15. in 30. letom starosti. Rezultati ankete so pokazali, da so med mladimi občutja osamljenosti in tesnobe zelo pogosta ter da je kar 26% udeležencev že doživelo panični napad, vendar jih več kot polovica sploh ne ve, kako ta izgleda, kar je precej zaskrbljujoče. Prav tako so ugotovili, da se ženske pogosteje srečujejo s simptomi paničnega napada, kot moški, hkrati pa pojav tudi bolje poznajo. Udeleženci so v anketi izrazili zanimanje za problematike, ki jih naslavlja naša akcija, zato študentje verjamejo, da bo le-ta uspešna in bo dosegla zadane cilje.

Med izvajanjem akcije udeležencem v obliki objav preventivnih gradiv, smernic in kratkih posnetkov na za to vzpostavljenih kanalih v okviru družbenih omrežij:
- posredujejo uporabne in zanimive informacije o izbranih temah,
- jih opolnomočijo z nasveti in smernicami za samopomoč, pomoč drugim in iskanje strokovne pomoči,
- poskušajo vzbuditi zanimanje in boljše poznavanje naslovljenih problematik

V času akcije pa niso aktivni le na družbenih omrežjih (Instagram in Facebook), temveč tudi v živo z videokonferencami (na Zoom-u), kjer bodo izvajali predavanja in uporabne delavnice na temo osamljenosti, tesnobe in paničnih napadov. Ciljajo predvsem na osebe med 15. in 30. letom starosti, saj so posamezniki v tem starostnem obdobju najbolj dovzetni za osamljenost, v zgodnjih 20ih letih pa za doživljanje paničnih napadov. Za popestritev pa bodo preko družbenih omrežij izvedli tudi tri nagradne igre, ki so jih s svojimi donacijami omogočili sponzorji, med katerimi so DM Slovenija, Peach Booty Plan, knjigarna Bukla in drugi.

Zdaj je čas, da stopimo skupaj ter obvarujemo duševno zdravje mladih in jim omogočimo lepšo in brezskrbno prihodnost. Vabijo vas, da si ogledate omenjene vsebine na družbenih omrežjih (Instagram: sam_nipanike ; Facebook: Sam? Ni panike) ter spremljate redne in zanimive vsakodnevne objave.

Predvsem pa ste vabljeni k sodelovanju na dogodkih in aktivnostih v času akcije med letošnjim 5. in 26. aprilom:
- 13.4.2021 (Zoom) - tema delavnice bosta tesnoba in panični napadi,
- 20.4.2021 (Zoom) - tema delavnice bo osamljenost,
- Videi, ki bodo objavljeni na IGTV Live, katerih vsebina bo zajemala poglobljene analize izbranih duševnih problematik ter praktične nasvete za (samo)pomoč:
- (7. april – osamljenost, vsebinska razlaga),
- 10. april – tesnoba, vsebinska razlaga,
- 13. april – panični napadi, vsebinska razlaga,
- 16. april – osamljenost, nasveti za (samo)pomoč in reševanje težav,
- 19. april – tesnoba, nasveti za (samo)pomoč in reševanje težav, in
- 22. april – panični napadi, nasveti za (samo)pomoč in reševanje težav.

Vir: Organizatorji projekta Sam? Ni panike.

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

25678

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino