Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Oct. 2020

Skupaj zmoremo! #drzimosepriporocil

V Sloveniji se trenutno iz dneva v dan poslabšuje epidemiološko stanje, ki strmo raste, z vsak dan več okuženimi z novim koronavirusom. Nujno potrebno je, da stopimo skupaj in se držimo priporočil, s tem pa pomagamo sebi ter drugim poskrbeti za čim večjo varnost. Cilj je čim hitrejša zaustavitev hitrega širjenja, da bomo lahko naša življenja kmalu spet postavili v ustaljene tirnice. Zmoremo le skupaj!

V  zaprtih prostorih je obvezno nošenje mask. Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot  so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

  • Kako se pravilno namesti maska, si lahko pogledaš tukaj.

Obvezno je tudi razkuževanje rok. Predlagamo, da s seboj nosite majhno razkužilo, ki vam omogoča, da si roke razkužite, ko je to potrebno. Ko vstopate v trgovine, lokale in ostale prostore si razkužite roke ob vhodu in pri izstopu v lokal. Javni prostori morajo zagotoviti razkužilo.

  • Kako si lahko pravilno razkužiš roke, si poglej tukaj.

Roke si umivaj večkrat na dan in si jih mili vsaj eno minuto.

  • Slikovni prikaz si lahko pogledaš tukaj.

Prav tako je pomembo, da kašljaš in kihaš v rokav ter se izogibaš dotikanju obraza, oči, nosu, ust.

  • Pravilna higiena kašlja, tukaj.

prijateljem/-ico ne pijta pijače iz iste plastenke ali kozarca. Virus se prenaša kapljično, zato naj ima vsak svoj kozarec in tako zmanjšaj možnost okužbe.

Izogibaj se tesnejšim stikom, kot so objemi, dotiki in poljubi. Izogibaj se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

V primeru, da zboliš, ostani doma. Ne hodi v fitnes, lokale ali v druge javne prostore, kjer lahko okužiš še koga. Pokliči svojega osebnega zdravnika/-co in upoštevaj navodila.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibaj zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. S prijatelji/-cami se raje druži na svežem zraku.

Pomembno pa je, da si še posebej pozoren/-na na svoje splošno psihofizično počutje in skrbiš za dobro odpornost (zdravo ješ, se giblješ na svežem zraku, ohranjaš redne stike s svojimi bližnjimi). Ostani miren/-na in spoštljiv/-a do drugih ter se informiraj iz preverjenih virov.

Upoštevaj navodila, saj z upoštevanjem le teh lahko pripomoreš k temu, da se virus ne bo širil naprej. Če se ti zdi, da se tebi ne more nič zgoditi, pomisli kako lahko s pravilnim delovanjem zaščitiš druge, svoje starše ter stare starše, osebe iz rizičnih skupin ter vse ostale prebivalce/-ke.

Vir: L'MIT

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

37359

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino