Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Mar. 2021

Slovensko mladinsko gledališče: Mlado mladinsko

V sezoni 2020/2021 se je v okviru Slovenskega mladinskega gledališča vzpostavilo Mlado Mladinsko, skupina ustvarjalk in ustvarjalcev, mlajših od dvajset let, ki v gledališkem procesu iščejo odgovore na »vprašanja o pripadanju oziroma razmerju med biti sam svoj in biti del družbe«.

Slovensko mladinsko gledališče je prejšnjo sezono v sodelovanju z Moderno galerijo začelo nov programski sklop, ki se osredotoča na sodobne performativne prakse, pravzaprav na različne oblike uprizarjanja. Njihov namen je razmišljati o tem, kaj danes vidijo kot uprizarjanje in kako različna vedênja v javnem prostoru vidijo kot uprizoritvene oblike. V središče postavljajo performans kot umetnostno obliko, izrazni sistem – tako gledališča kot vizualnih umetnosti –, in javni performans kot obliko vedênja in navzočnosti.

Vzpostavili so neposreden stik z generacijami pod dvajset; skupina mladih ustvarjalcev in mislecev, izbranih na avdiciji, sodeluje v celoletnem gledališkem procesu, katerega izhodišče je vprašanje o pripadanju oziroma razmerju med »biti samosvoj« in biti del družbe. 

Proces, v katerem jim oder ponujajo kot ustvarjalni poligon in kot prostor javnega izrekanja, vodi ustvarjalno-pedagoška ekipa, ki jo sestavljajo Ana Duša, Primož Bezjak, Gaja Naja Rojec in Mitja Vrhovnik Smrekar, gostujoči mentorji za pisanje pa so Aljoša Harlamov, Boštjan Narat, Simona Semenič in Blaž Šef. Proces se bo zaključil v dveh etapah, najprej s serijo videoesejev, potem pa še z gledališko predstavo.

Naslednji dialog bo v četrtek, 11. marca ob 19. uri, z naslovom Slovenska razklanost kot sredstvo, mit ali realnost. Vodil jo bo Boštjan Narat, gost bo dr. Mark Zajc.

Vir: Slovensko mladinsko gledališče

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

65169

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino