Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 21 Apr. 2021

Social impact Award odslej tudi v Sloveniji

SLOAM, Slovenska agencija za mlade v letošnjem letu organizira prvi slovenski Social Impact Award – projekt, ki spodbuja mlade k razvoju socialno-podjetniških inovacij za reševanje najzahtevnejših družbenih izzivov našega časa. K prijavi vabijo mlade z izrazitim čutom za soljudi, ki bodo ustvarjali družbene spremembe in se potegovali za nagrado Social Impact Award. 

Projekt Social Impact Award nudi podporo mladim socialnim podjetnikom, ki so še v zgodnji fazi razvoja in izvedbe inovativnih poslovnih rešitev za spopadanje z najpomembnejšimi družbenimi izzivi našega časa. V mednarodnem prostoru je projekt prisoten že več kot desetletje, v Sloveniji pa začenja svojo pot v letu 2021.

V okviru projekta SIA, ki bo letos potekal med aprilom in oktobrom, bodo organizirani različni dogodki in delavnice o socialnem podjetništvu ter pretvorbi idej v izvedljive poslovne podvige. Sledil bo ožji izbor najbolj inovativnih ekip, vseslovensko glasovanje in slavnostna podelitev nagrad. Vizija SLOAM je, da projekt dobi tradicionalno noto in iz leta v leto nudi podporo mladim, da implementirajo svojo poslovno zamisel in načrt, predvsem pa v lokalno skupnost vrnejo znanje in zanos, ki so ga tekom projekta pridobili.

Direktor Slovenske agencija za mlade, Jan Peloza je ob tem izpostavil: »Počaščeni smo, da je ravno Slovenska agencija za mlade prejela povabilo in s tem pridobila neverjetno priložnost učiti generacije mladih v Sloveniji, kako uspešno poslovno zastaviti družbeno-okoljske projekte ter s tem razvijati socialno podjetništvo med mladimi v Sloveniji. Zaradi velike podpore lokalnih skupnosti, univerz in podjetij v regiji, je projekt za vse udeležence brezplačen, prijavijo pa se lahko mladi do 30. leta starosti, ki bodisi že imajo idejo ali jo šele želijo razviti. Social Impact Award v Sloveniji ostaja na dolgi rok in bo pomagal razvijati ekosistem socialnega podjetništva tudi širše v regiji, ki je sicer v tem tipu podjetništva nekoliko v zaostanku s preostalim svetom.«

V dobrem desetletju je v projektu SIA sodelovalo že več kot 40.000 mladih iz 28 držav Evrope, Afrike in Azije. Koordinatorka projekta v Sloveniji, Nika Stegovec je poudarila: »Program Social Impact Award je v drugih državah že večkrat pokazal moč, ki jo ima mentoriran podjetniški pristop k reševanju izzivov v lokalnem okolju, predvsem pa kako hitro lahko mladi stopijo izven okvirjev tradicionalnih pogledov na vodenje projektov – podjetniškega, kjer je primaren cilj dobiček, in družbeno-okoljsko angažiranega, kjer je primaren cilj zmanjšanje neenakosti v družbi. Na žalost pri slednjem mladi dostikrat pozabijo na veščino podjetnost ali nanjo gledajo kot na nekaj slabega. Ravno ta pa naredi pomembno razliko med projekti, ki zgolj ''obstajajo'' in tistimi, ki se trajnostno razvijajo in celostno rešujejo probleme, kamor sega njihovo poslanstvo. Tukaj nastopi SIA, ki združuje obe perspektivi za namen iskanja čim učinkovitejših rešitev za družbene izzive našega časa.«

Kaj so glavni cilji projekta SIA?

  • Ozaveščanje: Socialno podjetništvo predstaviti kot smiselno karierno pot.
  • Izobraževanje: Razviti kompetence mladih za uspeh v socialnem podjetništvu, vključno z ustanovitvijo socialnega podjetja.
  • Podpora: Nudenje strokovne podpore, inkubacija in možen začetni kapital.
  • Skupnost: Mreženje s podjetniki in strokovnjaki, povratne informacije in iskanje sinergije za razvoj.

V prvem delu projekta se bodo zvrstile številne izobraževalne in navdihujoče aktivnosti, namenjene ozaveščanju o socialnem podjetništvu ter podpiranju udeležencev pri razvoju vplivnih socialno-podjetniških idej:

  • Idea Generation: vprašanja socialnega podjetništva in praktični vpogled v ustvarjanje ideje za reševanje družbenih izzivov.
  • Social Impact Weekend: večdnevni dogodek sestavljen iz dveh sklopov. V prvem sklopu bodo glavne teme socialne inovacije, družbeni vpliv in pretvorba idej v izvedljive poslovne podvige. V drugem sklopu pa se bodo udeleženci spoznali z načrtovanjem in modeliranjem socialnega podjetja ter z usmeritvami za SIA prijavo.
  • Hack Your SIA: medvrstniška izmenjava nasvetov in izkušenj, s ciljem izboljšanja podjetniške ideje in končne SIA prijave.
  • Chat with Impact: ozaveščanje o temi socialnega podjetništva med bodočimi generatorji sprememb, “changemakerji”, in pridobivanje nasvetov s strani ekspertov iz socialno-podjetniškega okolja.

Mladi se lahko udeležijo poljubnega števila dogodkov, odvisno od faze razvoja, v kateri je njihova socialno-podjetniška ideja. Zadnji rok za oddajo prijave za nagrado je 21. 6. 2021.

Vsi datumi in prijavnice so dosegljivi na spletni strani projekta

Vir: Slovenska agencija za mlade 

V Sloveniji je več kot 300.000 mladih, ki imajo ogromen potencial za družbene spremembe. Spodbudimo jih k prijavi in podprimo razvoj naslednje generacije uspešnih socialnih podjetnikov!

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

31139

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino