Mobilnost mladih

Spletni informativni dan programa Erasmus+ Mladi v akciji

7. 4. 2021 avtor: Uredništvo

Na spletnem informativnem dnevu programa Erasmus+ Mladi v akciji, pod okriljem Nacionalne agencije MOVIT, ki je potekal danes, se je zbralo več kot 100 udeležencev in udeleženk.

S prvim informativnim dnevom programa Erasmus + za obdobje 2021-2027, so se prisotni in prisotne seznanili s ključnimi smernicami za prijavo projektov na področju mladine. S tem pa so se tudi poslovili od prejšnjega programa v letih 2014-2020, ki je prinesel veliko učinkov tako na mlade, mladinske delavce kot tudi na organizacije mladinskega sektorja.

Ključni učinki programa Erasmus + in Evropske solidarnostne enote iz preteklih let kažejo, da se mladi z vključenostjo v projekte in aktivnosti programa lažje povezujejo z drugimi mladimi in organizacijami, da pridobijo več izkušenj in pridobijo učno izkušnjo ter utrjujejo strpnost in solidarnost. Po podatkih, ki jih je zbrala NA MOVIT je kar 95% mladih ocenilo, da bi priporočilo udeležbo drugim mladim in da kar 87% mladih bi še sodelovalo pri drugih aktivnostih in projektih programa Erasmus + in Evropske solidarnostne enote. Na temo učinkov mladinskega dela so ob zaključku programa na NA MOVIT izdali tudi publikacijo Beležimo učinke

Publikacijo si lahko pogledate tukaj.

Izledki raziskave so na voljo tukaj

Ob otvoritvi programa Erasmus+ za obdobje 2021-2027 je direktor MOVIT, Nacionalne agencije EU programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, Uroš Skrinar, poudaril, da je danes pomemben dan, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali in da podatki iz prejšnjega programa dokazujejo, da smo pretekli program Erasmus+ v Sloveniji zelo uspešno upravljali. »Dodeljenih je bilo namreč preko 19 milijonov EUR nepovratnih sredstev ter v program Erasmus+ 2014-202 vključenih skoraj 37.000 udeležencev, med katerimi je bilo kar 29% mladih z manj priložnostmi ter 3% mladih s posebnimi potrebami. Na rezultatih preteklega programa, gremo v novo obdobje. Nov program Erasmus+ v naslednjih 7 letih za celotno EU razpolaga z več kot 28 milijardami EUR sredstev, kar pomeni 1,8 kratno povečanje sredstev v primerjavi s prejšnjim programom. Po prvih izračunih za Slovenijo to pomeni kar 35 milijonov EUR nepovratnih sredstev za podporo mobilnosti mladih in za sodelovanje organizacij. Kar je lepa priložnost, a tudi velika odgovornost vseh nas, da ta sredstva smiselno uporabimo za podporo mladih,« je še poudaril Skrinar in ob tem dodal: »Pred nami je še kar nekaj izzivov, saj gre za predhodno obdobje programa in na NA MOVIT smo vedno razpolago za podporo. Verjamemo, da bo nov program, ki prihaja organizacijam mladinskega sektorja prinesel nov svež veter, saj v ospredje postavlja digitalizacijo, trajnost, okolju prijazne prakse in socialno vključevanje ter spodbujanje medkulturne različnosti ter udejstvovanje v demokratičnem življenju.« 

V prihodnjem programu Erasmus + in Evropske solidarnostne enote, katerega ključni cilj na področju mladine je, da spodbuja neformalno in priložnostno učno mobilnost ter aktivno participacijo med mladimi ter sodelovanje, kakovost,vkljucevanje, ustvarjalnost in inovacije na ravni organizacij mladinskih politik, bosta na voljo dva ključna ukrepa:

Ključni ukrep 1 – Učna mobilnost posameznikov-mladinske izmenjave, mobilnost mladinskih delavcev in aktivnosti udejstvovanja mladih.

Ključni ukrep 2 – sodelovanje med organizacijami in institucijami. Prav slednji prinaša novosti in sicer, partnerstva za sodelovanje ter manjša partnerstva, ki so primerna tudi za organizacije, ki prvič prijavljajo strateška partnerstva).

Spomladanska prijavna roka sta:

– za Ključni ukrep 1: 11.5.2021 ob 12. uri

– za Ključni ukrep 2: 20.5.2021 ob 12. uri

Na voljo so že vodniki po programu za prijavo projektov, trenutno še v angleškem jeziku, vendar bodo predvidoma sredi aprila na voljo tudi v slovenskem jeziku. 

Več o prihodnjem programu in ključnih ukrepih na www.movit.si in jutri na mlad.si.

Vir: uredništvo mlad.si