Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Jun. 2020

Spletni urbani sprehod Neustrezno Tezno

Stopinje mesta, prostovoljska skupina Pekarne Magdalenske mreže je tudi letos sodelovala v globalni akciji urbanih sprehodov Jane's walk.

Urbani sprehodi se vse od leta 2007 odvijajo v začetku maja, v Sloveniji letos potekajo desetič, pripravljeni pa so upoštevajoč ideje in načela, ki jih je v svojem strokovnem in aktivističnem delu zagovarjala Janes Jacobs, ki jo lahko spoznate tudi v dokumenatarnem filmu Citizen Jane - Battle for the City. Bila je novinarka, pisateljica in urbana aktivistka, ki je kritizirala odtujeno urbanistično načrtovanje in arhitekturo 2. polovice 20. stoletja. Njena knjiga iz leta 1961 The Death and Life of Great American Cities (Smrt in življenje velikih ameriških mest) je postavila temelje sodobnemu razumevanju mest in postala ena bolj vplivnih knjig v zgodovini urbanističnega planiranja. Zaradi epidemije Covid-19 je svetovna koordinacijska organizacija iz Toronta že v marcu preklicala izvedbe letošnjih sprehodov, lokalne organizatorje_ice pa spodbudila k iskanju drugačnih rešitev.

Stopinje mesta so si zamislile obhod, katerega trasa presega običajno lahko in prijetno hodljive razdalje ter zaobjema mnoštvo problemov, ki jih je v sprehajalnem druženju nemogoče nasloviti. Vabijo vas na virtualno pohajkovanje po eni najbolj degradiranih mestnih četrti Maribora – Teznem. S kombinacijo posnetka in besedila spoznajte problematike, s katerimi se dnevno srečujejo prebivalke_ci te tako in drugače obrobne četrti. Ker urbani sprehod ni potekal kot leta doslej, tudi ni bilo možnosti za sproščen klepet med hojo o problematikah, ki jih ljudje opažajo v svojem bivanjskem okolju in o njih niso spregovorile_i na terenu. Zato so za konec prostovojke zbrale še nekaj izkušenj in pogledov na Tezno od ljudi, ki tam živijo oziroma so nekoč živele_i.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

40624

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino