Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Apr. 2021

Študijski krožek mladih spodbuja k brezsmetnemu Posočju

Ste že slišali za izraz "zero waste"? Prevod te angleške besede je "nič odpadkov". Odpadki niso nekaj, kar bi radi proizvajali, kljub temu pa se smetnjaki lahko hitro polnijo.

Na pobudo Mladinskega centra Tolmin in Posoškega razvojnega centra se je na tematiko varovanja okolja v letu 2020 ustvarila študijska skupina mladih, ki se je usmerila v zmanjševanje odpadkov pri vsakem posamezniku v Posočju. Zato tudi izraz Brezsmetno Posočje.

V današnjem svetu je praktično nemogoče živeti brez da bi pri tem ustvarjali odpadke, pa vendar jih lahko veliko zmanjšamo, če zavedno pristopamo do stvari. Ker želijo približati tak način življenja vsakemu posamezniku, so začeli na Facebook in Instagram strani Brezsmetno Posočje deliti praktične nasvete, ki prispevajo k zmanjševanju nepotrebnih odpadkov in pripomorejo k okolju bolj prijaznemu življenju posameznikov in skupnosti v Posočju.

Poleg vsebin na družbenih omrežjih organizirajo tudi dogodke, ki so izobraževalne narave in ponujamo priložnost za pogovor o tej temi. V jeseni so izvedli predavanje o osnovah življenja z manj odpadki, v prazničnem času so ozaveščali o kulturi obdarovanja v preteklosti ter informirali o praksah obdarovanja, ki se odmikajo od potrošništva, v februarju delavnico, na kateri so se z udeleženci naučili izdelati naravni deodorant.

Z aktivnostjo se trudijo podpirati lokalne proizvajalce, vpeljati dobre ideje in prakse v njihovo okolje ter preprosto prispevati k okolju bolj prijaznemu ravnanju.

Naslednji projekt je Knjižnica stvari. Trenutno je na njihovih družbenih omrežjih aktivna anketa, s pomočjo katere bodo ocenili povpraševanje in želje ljudi.

Vabijo vas, da jih poiščeš in najdeš kakšen namig za bolj brezsmeten način življenja.

Vir: Mladinski center Tolmin

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

10560

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino